Klausimas

V
  • 17 Lap '09

Sveiki!
Galvoju anglų kalbos atsiskaitymui (prezentacijai) šnekėti apie atvirus standartus (apie Linux šnekėjau ankstesniame semestre, tad tokia tema atkrenta). Viena bėda: reikia pateikti skaidrėse statistinių duomenų, bet nelabai ką randu tokiom temom (turbūt netinkamai ieškau). Gal galite nurodyti šaltinius, kur yra įvairios statistinės info tokia tema? Pvz. koks nors atvirų standartų naudojimo kilimas Europoje 2001-2008 m ar pan ?

S
  • 18 Lap '09

Sunkus klausimas, matyt informacijos reikia ieškoti kur nors vikipedijoje arba skaityti straipsnius, kuriuose pateikiamos kokių nors atliktų tyrimų ataskaitos.

Šiaip verta pasinaudoti Google žiniomis: http://www.google.com/trends?q=ooxml,+o ... all&sort=1

Gal galėtum tiksliau apibūdinti apie ką rašai ir kokius standartus konkrečiai nagrinėji?

V
  • 18 Lap '09

Galvoju būtent apie atvirus formatus ir kokie jų privalumai. Atviri standartai platesnė tema Sunkoka sugalvoti apie ką reiks kalbėt, kad kitiems būtų suprantama ir įdomu.

V
  • 18 Lap '09

Blogiausiu atveju teks kalbėti apie ekonomiką, bankininkystę ir t.t. Nes mano specialybė ekonometrija, o ne informatika Bet, kadangi informatika praeitą semestrą sudarė 5 kreditus iš 20, tai leido kalbėt ir IT tema

S
  • 18 Lap '09

Kaip suprantu kalbėsi bendrai apie visus kompiuterinių laikmenų formatus, ar tik apie dokumentų formatus?

Tema gera ir tikrai yra ką pasakoti. Siūlau pateikti paprastą pavyzdį apie Petrą, kuris išsaugojo savo rašinį uždaru, nuosavybiniu DOC formatu ir vėliau bandė jį atidaryti įvairiose įstaigose, kuriose tai nebuvo MS Word, tai buvo OpenOffice kuris dėl DOC uždarumo kažką iškraipo ir t.t.

Siūlau papasakoti apie ODF VS. OOXML karą.

Būtina pateikti pavyzdį su elektros lizdu, į kurį galima jungti praktiškai visus elektros prietaisus. Kas būtų jei turėtume nestandartizuotą DOC tipo lizdą? Ne gana to, kad nebūtų žinomi tikslūs to lizdo išmatavimai, dar visi elektros prietaisų gamintojai turėtų mokėti mokestį DOC tipo lizdo patento savininkui mokestį..

V
  • 18 Lap '09

Gaila, kad klausytojų nedaug būna Galvojau bendrai apie atvirus kompiuterinius formatus (JPG, ODT, PDF, ...) ir protokolus (POP3, SMTP, ...). T.y. maždaug tokią info http://www.akl.lt/ak/?doc=atviri_standartai.html
Tačiau gal perdaug noriu. Prezentacija apie Linux dėstytojai labai patiko. Bet grupiokai žino apie juos ir tik keletas juos naudoja. o kiti neskuba kol kas. Jiems jau seniai įkyrėjau kalbomis apie atviro kodo privalumus, kai kuriuos terminalo pranašumus, lyginant su programomis, turinčiomis grafinį interfeisą. Jiems viskas dzin, svarbu, kad veikia Skype, muzika, filmai ir žaidimai. Kai kurie net crack'inti nemoka, tai ir Windows jiems sunku. Kitiems įdomu, bet bijo nesuderinamumo ir t.t. Pvz. kambariokui siūliau naudot 7z vietoj RAR, nes tekstus geriau suspaudžia. WinRAR atidaro 7z, bet reikia pasirinkti Open with, nes automatiškai nesusieja formato su programa. Tai jis pasakė, kad kiti nemokės atidaryt. Yra visokių žmonių. Taip pat ir apie OpenOffice. Visi bijo Ne visi mėgsta naujoves. Dar pagalvosiu apie temą. Nes tai tik atsiskaitymas, daugumai tos temos nerūpi, jiems svarbu pralįst

S
  • 19 Lap '09

Dėl WinRAR tai geras, WinRAR iš vis yra mokama programa, standartiškai nepateikiama su jokia OS. Tai tam, kad atsidaryti RAR archyvus, bet kuris turės pirmiausia įsidiegti WinRAR programą, tuo tarpu ZIP formatas yra de-facto standartas visose OS.

Niekaip nesuprantu žmonių, kurie iki šiol naudoja WinRAR ir nemato alternatyvų...

V
  • 19 Lap '09

Visi naudoja laužytus WinRAR arba trial versijas ir nežino jokių kitų archyvatorių, pvz., http://7-Zip.org