ubuntu priklausomybes

O
  • 1 Spa '10

Noreciau suzinoti kodel ant ubuntu programos turi priklausomybes , tai ipatc nervina kai rekia diegti programas rankiniu budu, ir kodel niera taip kaip ant win

S
Shookees
Paulius
  • 1 Spa '10

Nelabai suprantu ką turi omeny sakydamas priklausomybės. Turi omeny, kad parsisiunti programą, skirtą linux, ir ji tau neveikia?
Tada kiltų klausimas kodėl tau nepaleidžia windows programų ant ubuntu? (nesant wine ar kitam emuliatoriui)
Programos turi prierašą kam jos skirtos (OS)

N
  • 1 Spa '10

o ka ir kaip tu instaliuoji? Nes nieko kompiliuoti ar atskirai kazko instalinti senai neteko. Viskas greit ir sklandziai susiinstalina keliatos mygtuku paspaudimu.

O
  • 1 Spa '10

skaitykit kas parasyta. as tik noriu suzinoti kodel ant ubuntu programos turi priklausomybes, o ant win, ju niera. as ant ubuntu programas i diegti viska moku.

E
  • 1 Spa '10

Tuomet pradėkim nuo to, kaip tu supranti tą žodį, priklausomybės..

O
  • 1 Spa '10

pvz atsisiunti tokia programa kaip k3b bet jis dar turi daugybe kitu jam priklausanciu failu (dependencies).

E
  • 1 Spa '10

Tai reikia instaliuot per terminalą, tarp tų failų turi būti isnstal arba reedme failiukai kuriuose bus viskas surašyta, o šiaip ant ubuntu eina .deb paketai, programų centras, sinaptic, arba sudo apt-get install programos-pavadinimas

O
  • 1 Spa '10

bet tu rimati esi is medzio iskrites, tu pirma persiskaityk ko as klausiu, o cia nesvaiges.

R
  • 1 Spa '10

Priklausomybės yra papildomos bibliotekos kurių tuo metu sistemoj nėra. Davei pavizdį k3b, o ji yra KDE programa, naudojanti KDE bibliotekas ir t.t. O tu naudoji Ubuntu su GNOME. Tai ir viskas paprasta, tau siunčiasi KDE reikiamus komponentus į Ubuntu.
O su windows nėra ką lygint, nes niekas nežada daryt linux panašų.

E
  • 1 Spa '10

Tai suformuluok normalų klausimą, tu nori instaliuot tą k3b?

O
  • 1 Spa '10

eko tu rikrai esi kazkoks... . bet vistiek butu geriau kai nebutu tiek daug priklausomybiu ir kai kartais jie uzima tik po keliu kb.

E
  • 1
  • 1 Spa '10

Neįsižeisk, bet pats tu iš medžio iškritęs, juk tas tavo k3b yra programų centre, kam tau dar kažkokį naują failą siųstis ar dar ką? per programų centra 3-5 pelės paspaudimais gali instaliuoti..

O
  • 1 Spa '10

eko tu rikrai esi kazkoks... . bet vistiek butu geriau kai nebutu tiek daug priklausomybiu ir kai kartais jie uzima tik po keliu kb.

O
  • 1 Spa '10

Tu ziuri iki siol nieko neikerti.

E
  • 1 Spa '10

@ozaru rašė:
Noreciau suzinoti kodel ant ubuntu programos turi priklausomybes , tai ipatc nervina kai rekia diegti programas rankiniu budu, ir kodel niera taip kaip ant win

Visi windows yra kone tarpusavyje identiški, tad programų kūrėjams yra aišku, kokias papildomas bibliotekas reikia įtraukti į .exe (tai paaiškina lengvesnį plitimą Windows sistemoje). O Kiekviena Linux sistema daugiau mažiau vis kitokia, tad tam, kad būtų galima apsieiti su kaip galima mažiau šlamšto, kuriamos priklausomybės. Linukse visos tavo įdiegtos bibliotekos ir programos yra pilnai integruojamos į visą sistemą (Windows'uose – dažniau kiekviena programa gyvena savą uždarą gyvenimą). Taigi kam Linukse šimtą kartų įdiegti GTK (ar Qt) į kiekvieną paketą, jei gali tiesiog vieną kartą įdiegti GTK (ar Qt) ir jis tiks visoms visoms reikiamoms programoms!

Beje, ar esi į Windows kada nors diegęs GTK programas? Jei taip, tai tikriausiai pastebėjai, kad paprastai pirmiausia turi įdiegti pačią GTK, o tik vėliau tą grynąją tikrąją išsvajotą programą.

N
  • 2 Spa '10

win is dalies ir turi priklausomybes (pvz ati videskiu valdimo app naudoja .net kuris po defaultu nebuna win, taigi instalindamas ati draivus priedo dar susiintalini ir .net), taip pat nemazai programu papildomai (patiliukais) sunstalina visokiu msvc++ libus ir dar visokiu dll. Pas win tas yra tik programos is savo instalo patiliukais suinstalina visokiu libu (tu apie tai net nesuzinai). O pas linux viskas kur kas protingiau, tau pasako ka dar suinstalins, tai linuxuos nepriinstalina nereikalingu paketu, plius programu instalai nebuna ispusti bereikalingu paketu komplektacijomis.

Mano manymu programu valdymo/diegimo reikaluose ir userio teisiu valdyme win nuo linux dar gerokai atsilieka.

V
  • 2 Spa '10

Turbūt temos autorius turėjo omenyje tai, kad kompiuteris, kuriame jis diegia norimą programą, neturi prieigos prie interneto. Taip, tokiu atveju priklausomybių diegimas gali atrodyti problematiškas. Geriausias sprendimas tokiu atveju yra susikurti vietinę paketų saugyklą (tingiu dabar aiškinti kaip tai daryt...).

O
  • 2 Spa '10

Dekui tiems kas bande paaiskinti, o prideti vietine paketu saugykla tikrai moku ir nenaudojant jokiu kompaktu.

N
  • 3 Spa '10

@ ozaru: jauciu, kad tuvienintelis zinai ka istikro norejai paklausti, o kiti nesuprato tavo klausimo. O tai reiskia, kad klausimas buvo suformuluotas tikrai tikrai negerai (-;

S
  • 3 Spa '10

wow!

Temos autorius paklausė "kodėl Ubuntu programos turi priklausomybių (dependencies)?". Kaip aiškiau paklausti ir kaip sugebėti nesuprasti man didžiulė mįslė.

Gi atsakymas paprastas - tokia yra programų kūrimo filosofija. Programos ir bibliotekos yra lipdomos viena ant kitos, ir naujos programos kūrėjai neperrašinėja jau padarytų dalių, verčiau nurodo, kad vartotojas turi įsidiegti ir jas. Viskas.