Linux ir widdows diegimas

Z
  • 17 Rugs '11

Noreciau suzinoti kaip idiegti linux ir windows viename kompjuteryje?kaip reiktu suskaidyti diska? taip pan noreciau kazkaip pagaminti ta dalyka kad LINUX butu pagrindine operacine sistema.

is anksto dekoju

E
  • 17 Rugs '11

„Kadangi Windows ignoruoja anksčiau įdiegtas kitokias operacines sistemas, pirmiau siūloma įdiegti ją. Po to diekite Linux. Labiau patyrusiems naudotojams diegimo eiliškumas nėra toks aktualus, kadangi po Windows
diegimo galima atstatyti Linux paleidimo galimybę.“

„Jei kompiuteryje yra pakankamai laisvos (skaidiniams nepriskirtos) disko vietos ar nebereikalingų skaidinių, tuomet prieš diegiant disko ruošti nereikia. (Pastaba: Microsoft Windows sistemoje skaidiniai dažnai yra vadinami tiesiog diskais.) Priešingu atveju teks sumažinti esamus standžiojo disko skaidinius, kad diske atsirastų skaidiniams nepriskirtos vietos. Tuomet diegiant openSUSE turėtų pasiūlyti sukurti naują Linux skaidinį laisvoje vietoje.
MS Windows 7 ir Vista versijose tam yra komanda „sutraukti“ (angl. shrink). Administratoriaus teisėmis eikite Valdymo skydas → Sistema ir priežiūra → Administravimo įrankiai → Kompiuterio valdymas → Disko valdymas.
Daugiau informacijos čia . Senesnėse versijose, pvz., Windows XP, NTFS tipo skaidinio sumažinti naudodamiesi pačia Windows operacine sistema negalėsite. Bet tai padarysite Linux diegimo metu arba pasinaudoję specialiais įrankiais: „RIP Linux“ su joje esančia GParted programa, arba „Hirens boot CD“. Kad mažinimas vyktų greičiau, patariama prieš tai defragmentuoti atitinkamą Windows skaidinį.
Dėl visa pikto verta pasidaryti svarbių duomenų atsargines kopijas.“

(nukopijuota iš http://ftp.akl.lt/users/embar/openSUSE% ... ntiems.pdf , p. 3, 9)

Kadangi klausi apskritai apie Linux, tai tiks nuoroda į opensuse.lt straipsnį apie disko skaidymą (su video). Įvairiuose Linux platinamuosiuose disko skaidymas panašus. Linux ir Windows viename kompiuteryje yra šis (arba šis) lietuviškas vaizdo įrašas.

Z
  • 18 Rugs '11

As tada jau susimoviau nes pirma susidiegiau Ubuntu o paskui widows paliktoje vietoje kitas zmogelis juos sudiege(nes windausuose nieko nesigaudau )

Ar as galeciau linux paleidima atstatyti?Ar nevargti ir instaliuoti viska per nauja?

Diska suskaidziau sitaip

root/
swap2xram
home

......ir palikau vietos sudiegti windams AR teisingai?

M
  • 18 Rugs '11

Šiaip jau pilnas forumas su kaip atstatyti GRUB...
Paprasčiausia yra pasileisti ubuntu liveCD ir ten instaliuoti Boot-Repair-Disk. Daugiau apie šia programą kūrėjų tinklapyje.
Gali ir senu, geru, bet sudėtingu būdu atstatinėti http://www.ubuntu.lt/forum/viewtopic.php?f=2&t=677&p=53296&hilit=grub#p53293

Z
  • 19 Rugs '11

pabandysim kazka padaryti su tuo but repair nors nelabi zinau kaip ji ten live cd rasiu bet pabandysiu Laikysiuos principo pabandysiu ir padarysiu

labai dekoju

A
  • 24 Rugs '11

@rdx rašė:
windowsuose instaliuoji wmvare arba virtualbox ir tenais instaliuoji kokius nori linux ir gali ten zaisti kiek nori nesugadindamas savo sistemos. Iskart sakau gausi toki pat experienca kaip ir ne per virtualia masina nes linuxai neskirti zaidimams/filmams/flashui.

rdx klaidingai atrašė, nes systema visų pirma veiks lėčiau nei normaliai, kai kurie įrenginiai bus ne pilnai palaikomi (virtualizuojami) arba išvis nepalaikomi. Pamenu dar sena nezinau.lt straipsni kuriame autorius skundėsi jog iki šiol linux nepalaiko jo cd-rom, nors tai buvo virtual-box kaltė. Bet expermentams ir su vartotojo sąsaja susipažinimui virtual box tinkamas.
Dėl flasho naudoju Flash Aid plugina, prasuka skripta ir flash problemos išsisprendžia, senai problemų beturėjau. Filmams žiūrėti jei tai ne HD tai problemų jokių kilti neturi, jei tai HD video kortos akseleracija reikia susitvarkyti (turi buti direct acselaration o ne software) su Nvidia man niekad problemų nebuvo (sekas gal).

Z
  • 27 Rugs '11

ce ne pabandymui jau nes windows reikalingas tik vienai specifinei programelei o pagrindas bus musu mylima ubuntu

podukra bus windows jai net vitos daug neduosiu

G
  • 29 Rugs '11

Tada viskas paprasta, atskeli 1 'primary' skirsni - įdiegi į jį win sistemą.
Atskeli antrą, tik šį kartą 'extended' tipo skirsnį. Jame sukuri 2 loginius skirsnius: vieną 'swap', antras bus Ubuntu sisteminis.

Win sistemai patarčiau formatuoti į ntfs failų sistemą, Ubuntu sisteminį - į ext4, 'swap' turi savo tipo failų sistemą. Visus šiuos dalykus rasi paleidęs atitinkamos OS kompaktinius diskus.

Toliau, svarbu pirmiausiai įdiegti Win - įkiši win kompaktą, pasirinksi, kad nori diegti OS į pirmajį 'primary' skirsnį, vėliau eigoje suformatuosi jį ntfs, įdiegsi sistemą.
Antras žingsnis - įdiegęs win įkiši Ubuntu kompaktą, perkrauni kompą. Kaip aukščiau minėjau, pirmąjį loginį skirsnį formatuoji į swap, antrą į ext4. Pasirenki kad sistema būtų diegiama į antrą loginį skirsnį, 'mount point' pasirenki '/'.

Baigęs diegti Ubuntu perkrauni kompą ir GRUB'e matai, kad turi dvi sistemas, kur pirmąja bus pažymėtas Ubuntu

Tikiuosi, truputi aiškiau

A
  • 30 Rugs '11

Šaunus ir išsamus paaiškinimas

R
  • 1 Spa '11

@abrius rašė:
Šaunus ir išsamus paaiškinimas

Pirmą kart sužinojau, kad teisingai linux instaliuot nereikia atskirai daryt /home ...

G
  • 1 Spa '11

Na kai turėdavau dvi os,xp ir ubuntu,tai naudojaus ntfs-c skirsniu.Kadangi linuxai jį atpažysta,bei vietos 80gb tik,tad kaškaip nematydavau reikalo atskirai dar /home daryt. Tik minusas jei ubuntu perrašinėt,tai visiškai viską per nauja perstatinėt reikia,o tas nuobodu būna

R
  • 1 Spa '11

@Gedis rašė:
Tik minusas jei ubuntu perrašinėt,tai visiškai viską per nauja perstatinėt reikia,o tas nuobodu būna

Dažniau arba apskritai tik linux naudotum ir daug failų prikauptum linux home kataloge, tai dar daugiau minusų rastum. Šiaip tai yra labai labai blogai dėl daug faktorių. Jeigu šita sistema tik pažaist- viskas atleistina

G
  • 1 Spa '11

@raimeksas rašė:

@abrius rašė:
Šaunus ir išsamus paaiškinimas

Pirmą kart sužinojau, kad teisingai linux instaliuot nereikia atskirai daryt /home ...

Žinoma, home katalogui galima skirti ir atskirą skirsnį, tačiau tai yra LVM, taigi ne pradedančiųjų forumui

A
  • 2 Spa '11

@raimeksas rašė:

@abrius rašė:
Šaunus ir išsamus paaiškinimas

Pirmą kart sužinojau, kad teisingai linux instaliuot nereikia atskirai daryt /home ...
Na, home, boot, var, usr, tmp ir t.t skirsnių skaidymas turi savų privalumų. Saugumas, greitis, stabilumas. Pradedančiajam, manau nebūtina, to daryti. Ir žinoma kiekvienam skirsniui priskirti failų sistemas pagal skirsnio pobūdį, tarkime /var (ReiserFS), arba /boot (ext2), o /home (ext3(4)).

S
  • 3 Spa '11

Skaitau skaitau ir pradedu suprast kad windows diegimas daug papreastesnis kolkas nieko nesupratau kaip isidiegti Ubuntu i kompa kuriame jau yra Windows 7
Gal nukreipsit reikiama linkme, kur yra VISIŠKAI ŽALIEMS!!!!!!!!! pirmą kartą matantiems ir girdintiems apie Ubuntu????? nes kiek skaitau apie Linux tai atrodo kad visi marsietiškai kalba. O gal neverta prasidėt su Ubuntu jei nesi programuotojas? sažiningai patarkit

D
  • 3 Spa '11

Nieko net daryti nereikia, jei jau turi windows, įsidedi Ubuntu Cd ir instaliuojant pasirenki, kad įdiegtu šalia tavo turimos winodws sistemos, čia paprasčiausias variantas...

S
  • 3 Spa '11

@donatas_s rašė:
Nieko net daryti nereikia, jei jau turi windows, įsidedi Ubuntu Cd ir instaliuojant pasirenki, kad įdiegtu šalia tavo turimos winodws sistemos, čia paprasčiausias variantas...

taip ir padariau, bet paprase perkraut kompa, perkroviau ir neberandu kur Ubuntu dėjosi ir kaip ja paleist

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 3 Spa '11

Ir žinoma kiekvienam skirsniui priskirti failų sistemas pagal skirsnio pobūdį, tarkime /var (ReiserFS), arba /boot (ext2), o /home (ext3(4)).

Kaip suprantu ReiserFS yra greitesnis nei ext2 ar ext3 tik tada kai failu dydis yra labai mazas todel jis tinka ant /var.
Bet gal gali tiksliau apie /boot ir kodel butent ext2?

G
  • 3 Spa '11

Nes /boot yra, ar turėtų būti (keletas šimtų, ar 100 MB), sąliginai mažas skirsnis, taigi šiuo atveju ext3, ext4, kurie naudoja 'journaling', būtų nenaudingas vietos švaistymas.
Aišku, tavęs niekas nevaržo formatuoti šį skirsnį į kitą failų sistemą.