Python konfiguruoti "to XAMPP"

D
  • 25 Spa '11

Sveiki visi,

Aš esu su patirtimi šioke tokia php programavime. Bet aš norių naujų sau išukių ir vis tobulėti. Bet aišku ši ižangėlė visai jūms manau, net neidomi. Pradėsių prie esmės.

Naudoju XAMPP jame susikonfiguravau Python 2.7 viskas veikia normaliai turiu omenije, kad man leidžia atspauzdinti print "Hello" ir viskas.
rašau iterpti pvz import Math ir man per IDLE išmeta klaida, kad tokio modulio net nėra. Taspats su MySQL, XAMPP programoje jis yra ir su php veikia noriu tapacia MySQL db priversti veikti kartų su python'u. Jei galima numeskite patarimų , šaltinių, video.

Dėkui

S
  • 26 Spa '11

Jei nori užsiimti web programavimu, tai tau nereikia jokių XAMPP, didžioji dauguma Python web karkasų turi viską vienoje vietoje.

Jei sakai, kad atėjai iš PHP, tai noriu iš karto nušviesti esminį skirtumą. PHP iš esmės veikia kaip šablonų variklis, todėl rašant PHP kodą visur reikia įterpti <?php ?> žymes, kurios nurodo, kad šioje vietoje turi būti įterptas PHP kodas. Toliau viskas, kas išvedama, pateikiama į naršyklę. Iš esmės, tai yra tiesiogiai įsiūta į PHP vidurius... O dar kitaip sakant, pats savaime, PHP veikia kaip labai primityvus Python web karkasas.

Palyginimui, pateikiu paprasčiausią pavyzdį PHP kalba, ir perrašysiu tą patį Python kalba. Štai pavyzdys PHP kalba:

<?php

echo 'Sveikas pasauli!';

?>

Python veikia kiek kitaip, jis turi tokį WSGI standartą, kuriame aprašyta, kaip turi būti apdorojamos HTTP užklausos. Štai paprasčiausias pavyzdys, kaip tai atrodo:

def app(environ, start_response):
    headers = [('content-type', 'text/html')]
    start_response('200 OK', headers)
    return ['Sveikas pasauli!']

Šiame pavyzdyje, pateiktas paprasčiausias Python web aplikacijos pavyzdys, parašytas laikantis WSGI standarto. Tai veikia tokiu principu, kad app funkcija, perduodama HTTP serveriui, tada HTTP serveris gavęs užklausą įvykdo tą app funkciją ir jai perduoda informaciją apie HTTP užklausą environ kintamajame, o taip pat pateikia savo funkciją start_response, kurią įvykdžius, pradedamas atsakymas į pateiktą HTTP užklausą. Galiausiai app funkcija turi grąžinti masyvą eilučių, kurios ir yra atsakymas į HTTP užklausą ir visos tos eilutės, bus išvedamos naršyklėje.

Kad pavyzdys būtų pilnas, štai kaip galima naudojantis papildoma Python biblioteką, paleisti HTTP serverį (tam, kad nereikėtų įdieginėti ir konfigūruoti Apache ar panašių HTTP serverių):

if __name__ == '__main__':
    from paste import httpserver
    httpserver.serve(app, host='127.0.0.1', port='8080')

Kad būtų aiškiau, tiksliai nurodau, kaip visą tai pasileisti:

  1. Įsidiek labai patogią priemonę, skirtą Python programavimui:
sudo apt-get install python-virtualenv
  1. Susikurk izoliuotą python virtualenv katalogą, į kurį neteršdamas sistemos, galėsi įsidiegti reikiamus python paketus ir t.t.:
virtualenv env && cd env
  1. Įsidiek minėtą papildomą paketą, kuris turi HTTP serverį ir palaiko WSGI standartą:
bin/pip install Paster
  1. Toliau env kataloge, susikurk failą, pavadinimu sveikaspasauli.py, kurio turinys yra toks:
def app(environ, start_response):
    headers = [('content-type', 'text/html')]
    start_response('200 OK', headers)
    return ['Sveikas pasauli!']


if __name__ == '__main__':
    from paste import httpserver
    httpserver.serve(app, host='127.0.0.1', port='8080')
  1. Galiausiai, paleisk savo web aplikaciją taip:
bin/python sveikaspasauli.py

Jei viską, padarei gerai, į ekraną turi būti išvesta tokia informacija:

serving on http://127.0.0.1:8080

Jei taip ir atsitiko, tada atsidaryk naršyklėje nurodytą adresą: http://127.0.0.1:8080 ir pamatysi „Sveikas pasauli!“ tekstą.

Jei python variantas atrodo per daug sudėtingas, tai noriu iš karto nuraminti, kad taip tik atrodo. PHP, pagal nutylėjimą, daugelį dalykų paslepia, o python viską pateikia taip, kaip yra. Todėl taip jau gaunasi, kad dažnas PHP programuotojas neturi supratimo kas tas HTTP protokolas yra...

Kad būtų aiškiau, pateiktą python variantą, dar kartą perrašysiu PHP kalba, bet neslėpdamas to, ką PHP slepia pagal nutylėjimą:

<?php

header('HTTP 200 OK');
header('content-type: text/html');
echo 'Sveikas pasauli!';

?>

Tikiuosi, po šio pavyzdžio, viskas pasidarė aišku?

Dabar gera naujiena yra ta, kad python pasaulyje, dažniausiai niekas nerašo web aplikacijų tiesiogiai naudodami wsgi. Dažniausiai tam reikalui naudojami web karkasai, kurie panašiai kaip PHP, supaprastina daugelį dalykų.

Perrašysiu tą patį pavyzdį python kalba, bet naudojant skirtingus python web karkasus.

Bottle karkaso pavyzdys:

Bottle yra minimalistinis karkasas skirtas labai paprastiems dalykams. Galima sakyti, kad tai tiesiog yra labai plonas WSGI apvalkalas.

from bottle import route, run

@route('/')
def index():
    return 'Sveikas pasauli!'

run(host='localhost', port=8080)

Šiame pavyzdyje, pateiktas ne tik „Sveikas pasauli!“ išvedimas, bet taip pat ir bottle build-in HTTP serveris, kad nereiktų diegti ir konfigūruoti Apache su mod_wsgi. Tiesiog užtenka į izoliuotą virtualenv katalogą įdiegti bottle paketą (bin/pip install bottle), sukurti failą, su tokiu turiniu ir jį paleidus, svetainė veiks http://localhost:8080/ adresu.

Django karkaso pavyzdys:

Django yra kur kas didesnis ir kur kas daugiau galimybių turintis, be to populiariausias python web karkasas. Todėl, jei nori mokytis web programavimo, naudojant python, siūlau mokytis būtent šį karkasą.

Kadangi Django yra kur kas didesnis, tai atitinkamai, reikia šiek tiek daugiau darbo įdėti, norint parašyti „Sveikas pasauli!“ pavyzdį, tačiau rašant normalias web aplikacijas, visa tai atsiperka su kaupu.

Tai gi, Django pavyzdys:

  1. Į aukščiau aprašytą virtualų katalogą įsidiegiame Django paketą:
bin/pip install django
  1. Susikuriame naują Django projektą:
bin/django-admin.py startproject myproject && cd myproject
  1. Susikuriame naują Django aplikaciją:
../bin/python manage.py startapp myapp
  1. Į failą myproject/myapp/views.py įkeliame tokį turinį:
from django.http import HttpResponse

def helloworld(request):
    return HttpResponse('Hello, World!')
  1. Į failą myproject/urls.py įkeliame tokį turinį:
from django.conf.urls.defaults import patterns, url

urlpatterns = patterns('',
    url(r'^$', 'myproject.myapp.views.helloworld'),
)
  1. Galiausiai, reikia paleisti tokią komandą:
../bin/python manage.py runserver

Jei viską darei teisingai, turi matyti tokį išvedimą:

Validating models...

0 errors found
Django version 1.3.1, using settings 'myproject.settings'
Development server is running at http://127.0.0.1:8000/
Quit the server with CONTROL-C.

Rezultatą galima pamatyti naršyklėje, adresu: http://127.0.0.1:8000/

Duomenų bazės ir MySQL

Jei nori naudotis MySQL, reikia įsidiegti:

sudo apt-get install python-mysqldb

Tačiau, dažniausiai nevertai dirbti tiesiogiai su MySQL, todėl, kad dažniausiai labiau verta naudoti taip vadinamus ORM'us. Naudojant vieningą pasirinkto ORM'o API, galima naudoti bet kokias, to ORM'o palaikomas duomenų bazes. Dažniausiai programuojant, visi naudoja ne MySQL, o SQlite, todėl, kad SQlite tiesiogiai palaiko pats Python ir papildomai nereikia nieko įdieginėti ar konfigūruoti.

Populiariausias Python ORM'as yra SQLAlchemy, tačiau, jei planuoji mokytis Django, tai šis pats turi savo, gan gerai padarytą ORM'ą, todėl dėl šito gali iš vis nesukti galvos.

Tai tiek, tikiuosi pasidarė aiškiau?

D
  • 26 Spa '11

Labai dėkui, daug maž vaizdas susidarė ir atsirado daugiau motyvacijos pradėti mokytis python nes viskas iš pirmo žvilgsnio pasirodė gražų nors ispudija pasrodė gan sudetinga, tačiau man patinka tokias užduotis spresti kai turėsių laiko ir galimybę iškart išbandysių ir pakomentuosių dar kartą ši įraša. Turbut supratai, kad viska diegių savo PC localhost'e(window), tai minių nes pasrodė, kad nurodiai Linux instaliacines komandas o gal ir klydau.., nors prabėgomis viska perskaičiau

Dar kartą dėkui už informacija ji tikrai aiškinti ir, kad daugiau tokių žmonių būtų, kaip jūs

S
  • 26 Spa '11

Taip, teisingai pastebėjai, tai ką parašiau tikrai veiks bet kurioje Debian pagrindu sukurtoje distribucijoje iš iš esmės, bet kurioje unix-like operacinėje sistemoje, įskaitant Mac OS X.

Nors Python programuoju gan nemažai laiko, bet to daryti Windows'uose dar neteko, tai šioje vietoje nelabai galiu kuo padėti. Iš esmės viskas ką parašiau turėtų veikti išskyrus tas vietas, kur reikia įsidiegti kažkokius papildomus paketus. Net neįsivaizduoju kaip tai daroma Windows'uose.

p.s. „Bandyti išmokti hakinti naudojant Microsoft Windows ar bet kurią kitą uždarojo kodo sistemą yra beveik tas pats, kas bandyti išmokti šokti sugipsuotam.“ - Eric S. Raymond (http://rtfb.lt/hacker-howto-lt.html).

D
  • 3 Lap '11

Daugiau kas nors moka su python tvarkytis ir butent windows'uose?

Reikia, man idiegti modulius i python. Nera pas mane moduliu tokiu kaip Math, MySQLdb

Dekui

K
  • 1
  • 3 Lap '11

@dromey rašė:
Daugiau kas nors moka su python tvarkytis ir butent windows'uose?

Reikia, man idiegti modulius i python. Nera pas mane moduliu tokiu kaip Math, MySQLdb

Dekui

Na aš manau jog pradedant su kažkuo dirbti, patartina bent jau minimaliai pasiskaityti dokumentacija. Taip ir laiko sutaupai. Ir nervų. Gal net sužinai kažką naujo ir naudingo.

Installing Python Modules

N
  • 3 Lap '11

Siaip Math turetu veikti po defaultu (nes jis seip is kasto ieina i standartini libu sarasa). Siaip pameginciau normaliai suinstalinti ant windowsu http://docs.python.org/using/windows.html

MySQLdb gal pagelbes susimesti tai: http://stackoverflow.com/questions/1992 ... on-windows

O siaip tai tavo vietoje paklausyciau sirex ir kurti webus mokinciausi iskarto su frameworkais. O jei nori ismokti codinti su Python, tada nebutina pulti ant webo, galima daryti CLI arba Desktopines programeles. (esminiai pagrindai tie patys).

P.S. o kodel nenaudoji Linux?

D
  • 3 Lap '11

@Neodan rašė:
Siaip Math turetu veikti po defaultu (nes jis seip is kasto ieina i standartini libu sarasa). Siaip pameginciau normaliai suinstalinti ant windowsu http://docs.python.org/using/windows.html

MySQLdb gal pagelbes susimesti tai: http://stackoverflow.com/questions/1992 ... on-windows

O siaip tai tavo vietoje paklausyciau sirex ir kurti webus mokinciausi iskarto su frameworkais. O jei nori ismokti codinti su Python, tada nebutina pulti ant webo, galima daryti CLI arba Desktopines programeles. (esminiai pagrindai tie patys).

P.S. o kodel nenaudoji Linux?

As galvoju ir taip mokytis su Django framworku. O destop ar cli progrmeles kurti nera labai idomu na gal as ir turiu klaidinga poziuri

Linux nenaudoju net nezinau, gal del to, kad jis man visas pats atbaido ir nesu labai geras specelistas su kompais nors daug ir nereikia moketi...

Nors kai pasiziuriu i python grazi lanksti programavimo kalba, bet kai nori moket programuoti be visu s, konfiguravimu ni velnio is vietos as php jau mokausi daugiau nei 4m, ir dirbu siuo metu su XAMPP ir problemu nebuvo is programavimo puses. Na cia biski nukripau nuo temos...

A
  • 3 Lap '11

@dromey rašė:
Linux nenaudoju net nezinau, gal del to, kad jis man visas pats atbaido

Na tai skonio reikalas, bet su Linux'u sumažėja laiko taškymas į geimus o dėl to lieka daugiau laiko kodinimui ;)

O prie temos tai jei dromey tau reikia python kaip server side tai galima būtų pasidomėti: http://code.google.com/appengine/

S
  • 9 Lap '11

Jei planuoji programuoti su Django, tai tau jokio MySQL nereikia. Viskas daroma kur kas paprasčiau. Pats Django turi viską ko tik reikia programavimui (kaip sakoma, baterijos pridėtos).

Siūlau pamiršti viską, ką žinai apie PHP ir sekti šiomis instrukcijomis:

Tiesiog daryk, tai, kas ten parašyta ir pamatysi, kaip viskas paprasta. Kai jau turėsi kažką padaręs ir norėsi tai perkelti į production serverį, tada jau galėsi domėtis visokiais MySQLdb dalykais. Bet kadangi production serveris tikriausiai bus Linux, tai vėl gi su tuo viskas bus paprasčiau.

Jei iškils kokių klausimų gali klausti čia arba IRC #python-lt kanale, Freenode tinkle.

Beje, didžioji Django programuotojų dalis, programuoja Unix aplinkoje, todėl bet kur ieškodamas informacijos, rasi patarimus, kaip vienas ar kitas dalykas daromas Unix aplinkoje.

Žinoma viską galima padaryti ir Windows aplinkoje, bet kadangi mažai kas naudoja Windows programuodami Django, tai rasi mažiau informacijos. Net ir oficialioje Django dokumentacijoje aprašymai kaip padaryti vieną ar kitą pirmiausia pateikiami Unix aplinkai ir kaip alternatyva patariama, kaip tą patį padaryti Windows'uose.

D
  • 15 Lap '11

@sirex rašė:
Jei planuoji programuoti su Django, tai tau jokio MySQL nereikia. Viskas daroma kur kas paprasčiau. Pats Django turi viską ko tik reikia programavimui (kaip sakoma, baterijos pridėtos).

Siūlau pamiršti viską, ką žinai apie PHP ir sekti šiomis instrukcijomis:

Tiesiog daryk, tai, kas ten parašyta ir pamatysi, kaip viskas paprasta. Kai jau turėsi kažką padaręs ir norėsi tai perkelti į production serverį, tada jau galėsi domėtis visokiais MySQLdb dalykais. Bet kadangi production serveris tikriausiai bus Linux, tai vėl gi su tuo viskas bus paprasčiau.

Jei iškils kokių klausimų gali klausti čia arba IRC #python-lt kanale, Freenode tinkle.

Beje, didžioji Django programuotojų dalis, programuoja Unix aplinkoje, todėl bet kur ieškodamas informacijos, rasi patarimus, kaip vienas ar kitas dalykas daromas Unix aplinkoje.

Žinoma viską galima padaryti ir Windows aplinkoje, bet kadangi mažai kas naudoja Windows programuodami Django, tai rasi mažiau informacijos. Net ir oficialioje Django dokumentacijoje aprašymai kaip padaryti vieną ar kitą pirmiausia pateikiami Unix aplinkai ir kaip alternatyva patariama, kaip tą patį padaryti Windows'uose.> Na šeip, jau taip pasvarščiau nieko nebesimokyti... Kažkada java norėjau pradėti kaip nauja programavimo kalba, bet per informacijos stoka ir nesupratima per kelias savaites viska mečiau, dabar taspats su python...

Tiesa sakant aš nenorių iškeisti MySQL į kaika kitą nebent tas kitas būtų kai kas paprastesnio, geresnio, patogesnio, greitesnios ir visa tai vienoje vietoje. Bet to kogero nebus... Geriau pasiliksių aš prie php programavimo kalbos ir gilinsių žinias į ją. Nors man php kažkaip daros nepatogi maišant html + php. bent kuriant man wap žaidima. Nežinau, kaip kiti tai daro...

O gal man neskirta man net programuoti, ar netinkamas mano mastymas, netoks koks turi būti programuotojo..., Na bet jau nuklidau, aš nuo tėmos tematikos...

S
  • 15 Lap '11

Tau ir nereikia iškeisti MySQL, tiesiog SQlite nereikia įdieginėti ir konfigūruoti, nes tai yra Python standartinės bibliotekos dalis. Kam, laiką gaišti diegiant ir konfigūruojant MySQL, jei lygiai tą patį gali turėti ir nieko nedarydamas. MySQL reikalus galėsi tvarkyti porduction serveryje, kai jau paleidinėsi savo projektą.

Be to, dirbant su Django nėra jokio skirtumo, kokią duomenų bazę naudoji, nes visi duomenų bazių dalykai gražiai paslėpti po Django ORM'u.

Bet kokiu atveju, darbą padaryti galima bet kokiomis priemonėmis, vienomis sunkiau, kitomis lengviau. Aš 8 metus programavęs PHP, o po to paragavęs Python'o, į PHP pusę net nebenoriu žiūrėti..

N
  • 15 Lap '11

@dromey
programavimo kalbas greit perprasti gali tik tuomet kai gerai supranti esminius programavimo pagrindus, jie visose kalbose tie patys. Be to reiktu nepamirsti, kad Java tai ne PHP ir norint ja ismokti reikia daugiau pastangu ideti (-;

O del PHP ir HTML maisymo, tai tu neteisingai dirbi. Reikia ismokti atskirti veikimo logika nuo atvaizdavimo ir tada viskas buna super Siaip pasidomek kas yra MVC arba pasinagrinek smaty (-;

Del MySQL, tai as abejoju kad tavo sql uzklausos yra bent kiek rimtesnes uz eilinius select/inser/update (nemanau, kad naudoji trigerius, stored function ir t.t). Taigi nepatingek ir pasidomek kas per dalykai yra ORM, ActiveRecords.

D
  • 16 Lap '11

O, man kazko tokio ir reikia kaip smaty. Na bet va, ką galėtumėt pasiulyti gylinti žinias php OOP ar pereiti į kita programavimo kalbą?

Ką man noris programuoti tai tik web svetaines.
Manau tai viskas pasakyta.

Dėkui, pagelbėjote apsisukti..., pasinagrinėsių daugiau apie smaty

D
  • 16 Lap '11

Sektiek, pasinagrinejau smaty ir galvojų,

Ar kartais man nebūtų, geriau išmokti gerai OOP?
Ar negeriau būtų sukurti savo smaty, turių omenije prisitaikyti pagal savo poreikius ir pan.,?

Kažkodėl, aš nepasitikių kitų rašytais programiniais kodais ir vis suabėjojų jų patikimumų bei saugumų visad kažkodėl galvojų, kad mano kodas yra saugesnis nes aš pats ji parašiau ir žinau, kaip kas tiksliai veikia..,
Ar tai kažkiek tiesa mano sakyta?

Dėkui

N
  • 16 Lap '11

OOP nera vienintelis teisingas programavimo budas, kaip ir tiesiog f-ju sukisimas i objekta nera OOP. OOP ismokti nepakenktu, bet ji ir naudoti reiktu tik ten kur jo tikrai reikia

Kodel tu manai, kad tavo programavimo igudziai ir zynios siuo metu yra geresni nei smarty programuotoju?

O kodel tu pasitiki PHP kurejais, gal ju kodas ir nera saugus?

Siaip nepatartina pasitiketi "noname" scriptais kuriuos randi velnias zino kur. O smarty naudoja nemazai zmoniu, taigi jei ten butu kazkas negero, tai kasnors tai tikrai aptiktu.

D
  • 16 Lap '11

@Neodan rašė:
OOP nera vienintelis teisingas programavimo budas, kaip ir tiesiog f-ju sukisimas i objekta nera OOP. OOP ismokti nepakenktu, bet ji ir naudoti reiktu tik ten kur jo tikrai reikia

Kodel tu manai, kad tavo programavimo igudziai ir zynios siuo metu yra geresni nei smarty programuotoju?

O kodel tu pasitiki PHP kurejais, gal ju kodas ir nera saugus?

Siaip nepatartina pasitiketi "noname" scriptais kuriuos randi velnias zino kur. O smarty naudoja nemazai zmoniu, taigi jei ten butu kazkas negero, tai kasnors tai tikrai aptiktu.

Aš nesakau, kad geresnės.., ir manau kaip tik man iki jų lygio man dar toli toli...

Aš sakiau, kad nepasitikių..., gal norėjau paklaust kodel tu nepasitiki<..>? Jei pastarasis tai, kad nepatikimas, kodas...

Na gal ir būtų aptikę spraga...

Bet tiesa sakant aš pasklidau programavimo ir nežinau ko pats norių

S
  • 16 Lap '11

Jei nori programuoti Web'ui, siūlau tai daryti su kokiu nors rimtu Web Framework'u. Ištikrųjų gerai įvaldyti Web framework'ą yra kur kas sudėtingiau, nei išmokti naują programavimo kalbą. Todėl siūlau išsirinkti geriausią Web Frameworką ir gerai jį išmokti.

Rašyti kažką pačiam, yra pats blogiausias sprendimas. Kur kas geriau paieškoti populiarių ir prigijusių sprendimų, kuriuos išvystė daug programuotojų. Vieno programuotojo įžvalgos vargiai prilygs viso būrio programuotojų įžvalgoms...

Mokymasis iš savo paties rašyto kodo yra labai lėtas ir išmoksi labai nedaug. Mokymasis dirbti su kokia nors gerai apgalvota sistema duoda kur kas daugiau naudos. Įsigilinęs į vidinius pasirinktos sistemos veikimo principus išmoksi kur kas daugiau...

Kam išradinėti dviratį, jei paprasčiausiai gali pasiimti vieną, išardyti ir per penkias minutes išsiaiškinti, kaip jis padarytas.

D
  • 16 Lap '11

ne visai sekiau diskusiją, bet Python web nesudėtingam apšilimui siūlyčiau http://web2py.com/
winduose reik minimaliai konfigūravimo - galima naudoti net neturint instaliuoto python'o - tiesiog paketas turi jį (ir dargi paprastą serveriuką) savyje

galima išbandyt http://www.web2py.com/demo_admin/defaul ... /demo_app1
jei esi pratęs prie PHP, turbūt pradžiai labiausiai patiks "view" dalis, kur galima HTML mix'inti su python'u - kaip php

galima nemokamai hostinti pas Google App Engine

D
  • 17 Lap '11

@sirex rašė:
Jei nori programuoti Web'ui, siūlau tai daryti su kokiu nors rimtu Web Framework'u. Ištikrųjų gerai įvaldyti Web framework'ą yra kur kas sudėtingiau, nei išmokti naują programavimo kalbą. Todėl siūlau išsirinkti geriausią Web Frameworką ir gerai jį išmokti.

Rašyti kažką pačiam, yra pats blogiausias sprendimas. Kur kas geriau paieškoti populiarių ir prigijusių sprendimų, kuriuos išvystė daug programuotojų. Vieno programuotojo įžvalgos vargiai prilygs viso būrio programuotojų įžvalgoms...

Mokymasis iš savo paties rašyto kodo yra labai lėtas ir išmoksi labai nedaug. Mokymasis dirbti su kokia nors gerai apgalvota sistema duoda kur kas daugiau naudos. Įsigilinęs į vidinius pasirinktos sistemos veikimo principus išmoksi kur kas daugiau...

Kam išradinėti dviratį, jei paprasčiausiai gali pasiimti vieną, išardyti ir per penkias minutes išsiaiškinti, kaip jis padarytas.

Na galbūt ir prikalbėjote susirasti sau framework'a Na bet kai kas kitas iškila...
Bet kas būtų geriausia web programavimui?

  1. Kokia programavimo kalba(ar/arba php tobulinti žinias)?
  2. Bei ateitije ši programavimo kalba ar nemirs?
  3. Bei man iškilo klausimas ar wap projektuose naudinga naudotis framework'us kaip smaty ar kokia kitą., Juk jos suris jos resursų daugiau, ar aš čia klistų ir kaiko nežinau? O gal geriau daugiau sunaudoti resursų nei klaidžioti po savo kodą ir nežinot ką ir kaip padariai ir ten taip užtrugdamas ilgiau nei su framework'u.
    P.S. Gal ir klistų, dėkui