Linux ateitis

V
  • 23 Spa '12

Štai, sugrįžo senas vilkas Apsilankiau forumuose, žvalgiausi kas naujo Ir teko nuliūsti, kad per tą laiką linux bendruomenė tik sumenko. Opensuse lt projektas beveik išnyko, embar bando spardytis, bet pastangos bevaisės. Pavydžiu jo kantrybės Čia žiūriu chėbra beveik visa pasikeitusi, senieji dingo, atsirado keletas jaunų degustatorių, kurie taip pat šį projektą po kurio laiko mes. LT tinklapiuose juokių naujienų šia tematika.
Tai kokią linux ateitį jūs matot? nes tikrai gaila būtų, jei ši os galutinai pataptų tik degustatorių vynu.
Pats ką tik įsirašiau openSUSE 12.2 - faina, greita, gražu Linux, tikrai turi potencialo, būti populiariems. Pvz androidai tie patys linux - bet ale kokie populiarūs
Tai va padiskutojam šia tematika

M
  • 24 Spa '12

na, manau, jog linux yra šiuo metu populiarūs, kaip niekad, vis daugiau mano pažįstamų bando linux , tik ne visiems jis atitinka poreikius . Šiaip manau, kad beveik visos distribucijos pasidarė kur kas patrauklesnės paprastiems vartotojams, o ir vartotojai labiau išpruso taip kad manau,jog linux rinkos dalis didės

A
  • 24 Spa '12

Lietuvoje Linux-related naujienų niekada nebuvo per daugiausiai. Maža šalis, natūralu ir bendruomenės mažesnės.

Kalbant bendrai Linux, o tiksliau Ubuntu po truputi skinasi kelią. Steam, Unity3D, LightWorks rimtas požiūris į šia platforma yra teigiamas požymis. Amerikiečiai (ir dalis europiečių) gali įsigyti ir dedikuotus Ubuntu OS kompiuterius iš System76.
Kiek teko girdėti sunkesnis Indie developerių gyvenimas laukia windows8 platformoje. Galbūt dalis jų atsisuks ir į atviresnęs platformas.

Mano kuklia nuomone, Linux'ai niekur nedings. MS rinkos lengvai nepaleis, tad kažkokio ženklaus Linux populiarumo padidėjimo netolimoje ateityje nedrįsčiau prognozuoti.

A
  • 24 Spa '12

Aš irgi manau, kad Linux po biški populiarėja. Matosi vien tai, kad į Linux pastaruoju metu atsisuka didieji žaidimų gamintojai, Rusijos valstybinės įmonės,tarnybos perėjo ant Linux. Europos kai kurios šalys taip pat pereidinėja, pentagonas irgi, visų neišvardinsi.
Žemiau neblogi rusiški Linux saitai, nes manau jie perėję ant Linux aktyviau kopia ta linkme:
http://proubuntu.com.ua/
http://myubuntu.ru/
http://ubuntunews.ru/
http://compizomania.blogspot.com/
http://ubuntovod.ru/
http://lintux.ru/
http://startubuntu.ru/

Sėkmės grįžus.

S
  • 24 Spa '12

@maslelviz rašė:
na, manau, jog linux yra šiuo metu populiarūs, kaip niekad, vis daugiau mano pažįstamų bando linux , tik ne visiems jis atitinka poreikius . Šiaip manau, kad beveik visos distribucijos pasidarė kur kas patrauklesnės paprastiems vartotojams, o ir vartotojai labiau išpruso taip kad manau,jog linux rinkos dalis didės

Na iš dalies su tavimi sutinku Linux populiarumas pasaulyje didėja, žinant tai kad galima nusipirkti nešiojamąjį kompiuterį su Linux pre-installed. Vis daugiau organizacijų pereina prie Linux ar open source. Aišku su poreikiu atitikimu yra dar problemų. Pats studijuoju informatikos inžineriją ir žinau kad su specializuotomis programomis yra pakankamai sunku. Arba nėra analogų arba tie analogai nėra tokie geri naudoti ar trūksta funkcijų. Pagrindinė problema yra paprasti namų vartotojai, kurie nieko neišmano apie kompiuterius, dėl to kad pas juos žemas kompiuterinio raštingumo lygis. Kiek turiu draugų ir pažįstamų kurie kompiuterius naudoja tik naršyti internete, skaityti el. paštą. Paklausus jų kodėl naudoji nucrackintus M$ ir M$ office, o ne nemokamus bei saugius Linux tai niekada neišgirsi argumentuoto atsakymo kodėl M$ geriau nei LInux. Tiesiog atsako kad nepatinka Linux nors nė karto nėra bandę jų. Tiesiog žmonės yra priklausomi nuo M$ produktų ir nuo programų veikiančių tik M$ aplinkoje.
Manau kad būtų galima padidinti Linux populiarumą pradedant juos naudoti mokyklose.

D
  • 24 Spa '12

Mano nuomonė irgi tokia, kad linux populiarumas tik su kiekvienais metais vis auga, kai prieš 5 metus pats pradėjau naudotis šią sistema, buvau pirmas iš mano pažįstamų ir jie kurį laiką apskritai tik juokės ir šaipės iš to. Tačiau šiai dienai didelė jų dalis patys naudojasi įvairiomis linux distribuvijomis ir tuo džiaugiasi, bei agituoja savo pažįstamus ir taip ratas tik plečiasi...
Tai tokie asmeniniai pastebėjimai.

O dėl to, kad nėra rašoma žiniasklaidoje, ar galų gale net čia naujienos, tai čia jau mūsų pačių problema, kad vieni neranda tam laiko, kitiems tai neaktualu ir panašiai, dėl to užėjus į naujienas gali pasirodyti, kad viskas čia merdėja...

W
  • 25 Spa '12

@vytautas39 rašė:
LT tinklapiuose juokių naujienų šia tematika.

viewtopic.php?f=3&t=8348

E
  • 6 Lap '12

Aš manau, kad Linux populiaresni, bet patys Ubuntu miršta lėtai (jų vietą ima Mint, įvairūs variantai - Kubuntu, etc). Canonical nebeatrodo tokia stipri kaip 8-10 versijų laikais( shipit sustabdymas, Kubuntu atidavimas bendruomenei, įvairių tinklalapių apkarpymai), nors rimtesnis požiūris iš Lightworks ir Valve gal padės. Techniškai irgi aprūdyję Ubuntu: Ubuntu projektai gerai atsilieka nuo kitų distribucijų (Unity net nesiportina į daugumą kitų distribucijų, kur portinasi turi nemenkai problemų dėl gana senų ir nestandartinių „dependencies“ (senas modifikuotas nautilus, pvz.), apie systemd palaikymą kuris išspręstu pusę problemų dėl krovimosi greičio, bei power managmento (ir išsprendė kituose distribucijose) nė kalbos, naudojamas „Upstart“, net ir Debian, bei Mint migruoja prie systemd, bet ne Ubuntu, Btrfs taipogi toli kaip iki mėnulio, berods vienintelė mainstream likusi compiz naudojanti distro). Jei požiūrio developeriai nekeis Ubuntu nudardės su visu Unity, kai juos stums openSuse ar kokie Ubuntu-based Mint.
O apie ateitį: pamatysime. Ateis Wayland (1.0 jau išleistas, bet čia tik taškas nuo kurio API tampa naudojamas, bet ne pats serveris), E17 panašu kad smarkiai išpopuliarės (bandykit jei nebandėt, eyecandy su LXDE greičiu, jau yra stable versija), systemd ir btrfs taps galingi papildymai po gaubtu. Didžiausias trūkumas - profesionalus softas, gal su dabartinėmis naujienomis iš poros įmomių, kas nors pagerės. KDE softas beveik full-featured (kitaip nei debiliškas trys funkcijos ir vienas nustatymas per programą gnome stilius), bet ir čia akivaizdūs trūkumai. Šiaip nemanau, kad Linux bent priartės prie Windows, kaip desktop, bet Android forma mobiliam pasaulyje ir Web aplikacijų dėka Linux gali iškovoti nišą. Žinoma defragmentacijos mažiinimas būtų į naudą. Ir kad nudustų Adobe flash ir Air technologijos nešančios nelaimes Linux.

S
Shookees
Paulius
  • 16 Lap '12

Norėčiau pažvelgti labiau iš tokios spekuliuojamos pusės. Lietuva, nors ir maža šalis, tačiau technologinei plėtrai nereikia nuvertinėti kalnų. Kiek tenka pastebėti, vien jau per pastaruosius metus susiburia daug įstaigėlių, kurios palaiko kompiuterinio potipio specialistus: Įvairūs hub'ai, kurie, kiek žinau, dabar yra įsisteigę Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, JUG (Java user group), kurie nuo senų laikų Klaipėdoje ir neseniai susikūrė Vilniuje, GDG Vilnius(Google developer group), kuris išvis oficialiai jaunutis, hackerspace'ai (kur Vilniaus persikėlė į virtualią erdvę, o Kauno dar tik bręsta), o ką jau minėti apie visokius startup space'ų renginius Vilniuje ir atsidariųsį ir visokias finansavimo sutartispasirašinėjantį KTU StartupSpace.
Mano nuomone, tol, kol yra susidomėjimas technologijomis ir jų plėtojimu, Linux, kaip operacinė sistema arba tiesiog branduolys, išliks svarbi.