Patarimas

V
  • 30 Grd '12

Sveiki.

Nusprendžiau 2013 pradėti mokantis programavimo.
Neturiu jokios patirties .
Tik norą, ir klausimą.
Nuo ko pradėti?
Aišku daugelis turbūt patars Python. Tik man kyla klausimu dėl savo žinių panaudojimo ateityje ne vien tik savo malonumui, bet ir darbinimuisi. Gal kokia kitokia labiau apsimoka rinktis kalba.
Ir ką jūs manote apie google go?

A
  • 31 Grd '12

@vyrishkis rašė:
kokia labiau apsimoka rinktis kalba.

Rinkis betkuria. Rinkis kas įdomu ir kas motivuos domėtis/mokytis.

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 31 Grd '12

apie google go manau taip pat kaip ir apie R ar D
Kad turetum supratima pradek nuo shell skriptu, veliau isbandyk toki kaip perl, ismoksi regular expressions, isaukles tave rasyti programas teisingai, busi priverstas koda komentuoti (POD) ir panasiai.

Patarciau susirasti gera editoriu ir ji "prisijaukinti", tik ne toki kaip VIM ar GNU Emacs. Kai turesi supratima kaip ir kas, ir vis dar nora testi, tai pradek kalti Visual Studio.

I
  • 1 Sau '13

Aš pats nieko nemoku, todėl pasidomėjau truputį. Pradėjau nuo codeacademy. Čia elementorius. Pabadžiau įvairiom kalbom. JS, aišku, populiariausia. Rudenį prisijungiau prie nemokamų online studijų Harvardo universitete. Ten vyksta programavimo kursai pradedantiesiems. Dar gali užsiregistruoti ir, pasispaudęs spėti atlikti užduotis ir egzaminus išlaikyti iki balandžio mėn., dar gausi sertifikatą. Ieškok CS50x programos. Ten, beje, pradeda mokyti nuo C kalbos, kas man atrodo, logiška.

W
  • 1 Sau '13

@Techtronic rašė:
apie google go manau taip pat kaip ir apie R ar D

R kalba turi savo sriti ir tai yra statistika, si kalba tikrai tinka ismokti ir prirasyti savo CV jei ieskai darbo kur zinai kad bus dirbama atitinkama kryptimi.

Del D siuo klausimu abejociau, nes jinai man rodos labiau vis dar is tos grupes "mes kietesni ir zinom geresni c++" ir vargu ar kokioje imoneje tu mokedamas D galetum gauti darba. Google go toje pacioje kategorijoje. Tai yra ne ne ir dar karta ne.

Pirmas klausimas jei tu nori ismokti kalba ir veliau ta panaudoti darbo paieskose, turetum apsispresti pradziai tarkime ka tu dar papildomai moki. Jeigu tarkime turi elektronikos pagrindus, tai ismokti tarkime matlab/C/ASM butu i tema, fizikai/matematikai - C++/fortran/matlab/mathematica? taciau jei tavo sritis yra dizainas, tai speju cia greiciau reiktu php/javascript/etc?

Jeigu neturi isvis jokios vizijos ar kazkokiu pradiniu ziniu, tai siulyciau atsiversti tarkime darbo skelbimus uzsienio/lietuvos puslapiuose ir ten perziureti kas dabar ant mados.

V
  • 6 Sau '13

Ačiū už nuomones ir patarimus.
Nutariau mokytis Pythono.
Dėl vienintelės priežasties.
Radau labai man priimtina knygele.
http://www.amazon.com/Hello-World-Computer-Programming-Beginners/dp/1933988495
Taip ji vaikiška bet aš daug turiu matematikos spragų kurios ten labai gerai išaiškinamos.
Po to pagal planą seks pažintis su php. Ir nuo kito rudens #lgelio pasiūlytos online studijos harvarde

G
  • 7 Sau '13

Dar norčiau parekomenduoti The Quick Python Book, Second Edition.
Čia, žinoma, rašoma apie Python 3, tačiau jei išmoksi trečią versiją, su antra keblumų tikrai neturėsi.
Apie pačią knygą: autorius labai aiškiai išdėsto mintis, kitaip tariant - knyga parašyta žmonių kalba. Nėra viena tų, kur atrodo, kad kažkas kažkada parašė vieną veikalą, o vėliau kas netingi perrašo savaip ir pavadina tai savo knyga.
Kur reikia - teorija iliustruota praktiškais pavyzdžiais, o ne šiaip kokie 'hello world'.
Kai mokiausi Python, būtent joje radau beveik visus atsakymus į iškilusius klausimus.
Jei paskaitysi atsiliepimus - daug kas ir rašo, kad knyga labiau skirta pradedantiesiems nei pažengusiems.

S
  • 12 Sau '13

Jei programavimo kalbą renkiesi, nes ateityje planuoji iš to gyventi, tai patarčiau rinktis iš pirmojo dešimtuko Tiobe reitinge:

http://www.tiobe.com/index.php/content/ ... index.html

Gerai įvaldęs bet kurią iš to dešimtuko programavimo kalbą, darbo tikrai turėtum rasti.

Vis dėl to, bent jau Lietuvoje daugiausia darbo pasiūlymu yra Java, PHP ir .NET programuotojams (remiuosi ne skaičiais, o bendru asmeniniu įspūdžiu). Tarp jų, Java ir .NET moka daugiausiai pinigų, PHP dažnai naudoja smulkios žuvelės, bet yra ir išimčių.

Panašu, kad PHP nėra perspektyvi programavimo kalba, tas pats Tiobe rodo didelį nuosmukį:

http://www.tiobe.com/index.php/content/ ... index.html

Ir šiaip, Lietuvoje žinau tris įmones, kurios atsisakė PHP ir perėjo prie Python, dar kelios iškeitė PHP į Java/Ruby. Taip pat asmeniškai pažįstu visą eilę PHP programuotojų, kurie perėjo prie Python (įskaitant ir mane patį).

Jei tave žavi Apple kultas, tai žinoma, geriau rinktis Objective-C.

Jei mėgsti technologijas arčiau geležies, geriausia rinktis C/C++.

Jei patinka .NET technologijos, geriausia rinktis C#/Visual (Basic).

Jei patinka web technologijos, tada būtina išmokti bent dvi kalbas, viena iš jų JavaScript yra privaloma ir Java, C#, PHP, Python, Ruby, Perl - pasirinktinai. Galima rinktis tik JavaScript, jei planuoji dirbti su Node.js.

Jei domina shell skriptinimas, tada Bash/sh, Perl, Python.

Jei rinksiesi akademinę sritį, tada C/C++, Python, R, Haskell.

Jei esi idealistas, atviro kodo entuziastas ir mėgsti švarią programavimo kalbos sintakse, tada žinoma rinkis Python.

E
  • 12 Sau '13

Kad mokytis nepabostų ir būtų įdomu siūlau pabandyti pažaisti ir palavinti tiek protą tiek rankas: http://www.pythonchallenge.com/ .
Iš pradžių leveliai lengvi, o po to sunkėja. Jei pereini leveli gali peržiurėti kitų sprendimus: būna ne tik python kalba sprendimų, būna paprastesnių sprendimų ir t.t. Čia paįvairinimui