ĄŽERTY ... QWERTY

W
  • 17 Vas '13
Kokį klaviatūros išdėstymą naudojate
Balsai: 17.
W
  • 17 Vas '13

Apie LEKP http://lekp.info/

Įvairios statistikos pasirenkant patogiausią klaviatūros variantą http://patorjk.com/keyboard-layout-analyzer/

Būtu puiku išgirsti argumentus, bei statistika su įvairiais tekstais (programavimo, grožinės literatūros ...)

Asmeniškai klaviatūrų išdėstymai apkraunantys mažylį ir bevardį pirštus man nelabai patinka.

G
  • 17 Vas '13

Man reikalingi universalūs įgūdžiai, kad priėjęs prie kito kompo daug nesukdamas galvos efektyviai daryčiau reikiamus darbus. Todėl vienintelis realus pagrįstas mano pasirinkimas yra QWERTY. Jei trendas eis link kito- tai ir aš kartu. Bet įvertinant, kad tarptautinis qwerty išdėstymas vargiai keisis, tai aš būsiu šalininkas likti prie dabartinės situacijos, net nesant optimalaus lietuviškų raidžių išdėstymo.

W
  • 18 Vas '13

Na man asmeniskai sis klausimas siek tiek primena ir amzina tema win vs linux. Tai yra mus nuo mazens mokino naudotis vienu ar kitu klaviaturos isdestymu, nors realiai isaiskeja kad bent pirmasis variantas buvo sukurtas praitame simtmetyje ir su ergonomika susijes tiek pat kiek kirvis su laivu, nekalbant apie lietuviskas raides isdeliotas abeceles tvarka ant skaiciuku (beje speju kad genijus sugalvojes toki isdestyma nemego matematikos ar programavimo, kadangi „Ž“ uzdejo ant „=“ zenklo kai galejo pasirikti „-“ (kuri beje dubliuoja numberpadas)

Bet pagrindine esme manyciau yra tame, kad kai kurios profesijos naudodamos sias klaviaturas (programuotojai, rasytojai) gali gauti savo profesine liga kuri gali uzkirsti tolimesne ju karjeros ta pacia kryptimi galimybe (carpal tunnel syndrome)
Asmeniskai galbut keisciausiai man atrodo „A“ ir „F“ isdestymas, kai dazniausiai naudojama raide tiek anglu tiek lietuviu tekstuose turi buti spaudziama su kaires rankos mazyliu (tai yra desiniarankiu nedominuojancios rankos paciu silpniausiu pirstu), kai tuo tarpu zymiai retesne „F“ guli tiesiai ant smiliaus (ĄŽERTY atveju vietoj „F“ mes turime „Š“ irgi dar viena raide kurios lietuviskuose tekstuose toks pats retas svecias.)

Gal i tema tuo paciu - kas yra bendro tarp romenu vezimu ir amerikieciu shutlo http://www.astrodigital.org/space/stshorse.html
Tai yra kaip isiseneje iprociai ar standartai keliauja toliau...

Ieskantiems idealios klaviaturos isdestymo dar vienas linkas
http://mkweb.bcgsc.ca/carpalx/?

G
  • 18 Vas '13

Asmeniškai konkrečiai dabar nematau didelės problemos. Profesionalų įrankiai visada skyrėsi nuo tų, kuriuos naudojo mėgėjai ar nedažnai dirbantys. Nematau didelės problemos su dabartine programine įranga ir parduodamais raidžių rinkinių lipdukais pasikoreguoti kaip patogiau, jei iš tiesų trukdo. Tačiau tai jau bus personalizuotas įrankis, ir darbo su juo įgūdžiai nebebus universalūs. Ar reikia to- spręs kiekvienas.
Dėl pokyčių visuomeniniu mastu- manau, kad mes turime derintis šiaip jau prie tarptautinių žaidimo taisyklių, dasidėdami savo nosines ir taškus kur nors papildomai. Grynai lietuviškas išdėstymas bus problema įrangos kainose (mažesnis pasirinkimas pvz laptopų su integruota klaviatūra ir atitinkamai lems didesnes kainas), be to įgūdžiai pernelyg skirtųsi nuo tarptautinių (dominuoja anglakalbių "poreikiai"). Pernelyg maži ir nereikšmingi esame, kad galėtume sėkmingai užsidaryti su savo unikalios kalbos poreikiais.