Problemos su ubuntu 11.10

D
  • 9 Kov '13

Sveiki,
Nusipirkau nauja kompa su ubuntu 11.10. Pirma karta ijungus, OS diegimo metu paprase nustatyti klaviatura (nustaciau US keyboard with Lithuanian letters) bei slaptazodi. Pajungus interneta ir pirma issiloginus, nepavyksta ivest teisingo slaptazodzio. As itariu, kad problema bus su lietuviskom raidem, nes slaptazodi rasiau raides+skaiciai.
Taigi, prisijungiau kaip svecias. Tada islindo kita problema, kompas nei restartinasi, nei issijungia. Tiesiog paspaudus restart ar shot down visiskai nereguoja. Tik i "suspend" sureguoja.
Bandziau internete ieskoti kaip keisti slaptazodi, taciau tam butinas perkrovimas, taigi tokioje kvailokoje situacijoje atsiduriau. Kompas nepersikrauna, neisijungia ir negaliu prisijungti administratoriaus teisemis... Ka dabar daryti? Gal pradziai kas patars kaip perjungti klaviaturos kalbas login metu? Tiesa prisilogunus kaip svecias lietuvisku raidziu taip pat neraso, nors klaviatura nustatyta ant LT.

A
  • 9 Kov '13

Ubuntu 11.10 palaikymas baigsis už mėnesio, tai pradžioje siulyčiau parsisiusti 12.04 LTS, kuris dar ilgai bus palaikomas (iki 2017.04).

Lengviausia naujokui manau tiesiog būtų perdiegti sistemą pasirinkus kitą keyboard layout'ą. "Lithuania" jei pagrinde lietuviškus simbolius naudoji vėliau būtų galima pridėti sekančius layout'us pvz. English, bet skaičius galima pasiekti su kombinacijoms tarkim nuspaudus ALT+ą = 1, o ALT+SHIFT+ą = !. Aš pats susidiegęs du layout'us, kad man su tais alt'ais žaist nereiktų.

Sunkesnis variantas būtų tvarkyti esamą situacija, kadangi ten 11.10 didelės prasmės nematau, bet jei bandysi tvarkyti reiktų pasikrauti recovery modą. Jei besikraunant nerodo Grub meniu (ten kur būtų tokie kaip recovery mode, memtest pasirinkimai) reiktų shift laikyti prieš ubuntu krovimasi.
Užsikrovus recovery mode reiktų pasirinkti root shellTerminalui užsikrovus turėsi root/administratoriaus privilegijas, bet kad išsisaugotų pakeitimai reikia 'prikabinti' particiją su write/rašymo teisėmis, tad reikia panaudoti komanda:

mount -o remount,rw /

*Toliau galima būtų pakeisti keybord layoutą į kitą su komanda:

dpkg-reconfigure keyboard-configuration

Slaptažodį pakeisti gali su komanda passwd ir nurodžius kuriam useriui keiti pvz:
passwd vardenis tereiks įvesti naują slaptažodį.
Belieka perkrauti sistema (galima ir su shutdown -r now komanda).