Kaip įdiegti ubuntu į nešiojamą hardą?

S
  • 14 Geg '13

Sveiki,
Instaliuojant OS į hardą, prašo perkrauti kompiuterį. Tai padarius galiu pasirinkti Windows 8, arba Ubuntu. Pasirenku Ubuntu ir kompiuteris vėl persikrauna, bet neužkrauna. Rašo, kad įdėčiau OS diską ir perkraut, ir pan.
Paspaudus ENTER pasileidžia Windows 8. Bios'e atrodo boot prioritetai nustyti gerai. Nešiojamą hardą formatavau ir NTFS, ir exFAT.
Nežinau, gal kažką darau ne taip? Gal kažko trūksta? Prašau patarkit.

E
  • 14 Geg '13

Pradėkim nuo pradžių.
1) Įsirašei į išorinį hardą normaliai ar naudojai Wubi (instaliacija buvo iš windowsų kaip kokia programą instaliavai https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide) ar normali restartavus kompui iš flasho ar cd į hardą iš live cd https://help.ubuntu.com/community/GraphicalInstall?
Jei pirmas variantas windowsai gali nedraugauti su išoriniu hardu (jų bootloaderis tiksliau), ir wubi šiaip nestabilus daiktas daugiau išbandyt ar kokiam darbe iš reikalo pasileisti. Pabandyk instaliuoti normaliai iš liveCD/liveUSB. Bootloaderis be to windowsinis kosmusus krečia.

Jei antras variantas tada failų sistema nešiojamame harde (bent jos dalis) turėjo būti tikrai ne ntfs ar exfat, o kokia ext4 ar ext3. Kažkas čia ne taip. Tu nori kaip suprantu suinstaliuoti į, o ne iš nešiojamojo hardo? Šiaip užtenka tiesiog suinstaliuoti paprastai į ta hardą. Geriausia, kad būti bent dalis os ext4, o ne ntfs ar fat. Pabandyk 2)

2) Kadangi pas tave naujas kompas su windows 8 pas tave bios'ų gali ir nebūti visai (tai ką vadini BIOS gali būti ne tikri BIOS, o UEFI). Microsoft'as nuostabiai įkišo trigraštį į technologinius pokyčius ir default'u padarė, kad nesikrautu kitos OS jei jos neturi Microsoft'o licenzijos (įskaitant Linux, gal ir windows XP, windows 7 ir šiaip senesni nei 8 windowsai) su tokiu secure boot.
Kad nereiktų knistis su Linuksais kaip apeiti, kažką sudiegti tiesiog windowsuose išjunk šią funkciją: http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2417361,00.asp

Jei tos funkcijos nėra vadinas pas tave senamadiški Bios ir viskas tvarkoje, tiesiog instaliaciją tvarkingai suinstaliuok. Jei kas dar blogai čia rašyk.

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 14 Geg '13

exFAT Linux nepalaiko normaliai, tik kaip 'user space', kitaip sakant tau nepavyks instaliuoti GNU/Linux i sia FS.
Tiesa, abejoju ar veiks ir POSIX teises (ownership), greiciausiai taip pat kaip ir FAT*.

S
  • 22 Geg '13

Pas mane ne UEFI, o BIOs. Taip aš noriu suinstaliuoti į , bet ne iš nešiojamo hardo. Instaliavau per Wubi. Teko girdėti, kad Wubi niekam tikęs, performatuosiu tada nešiojamą hardą į ext3 ir mėginsiu iš kompakto instaliuoti. Jei nepavyks, tai turiu DBAN ir tegul eina velniop tie windows'ai.

Ačiū labai

D
  • 22 Geg '13

Na čia jau tikrai pornografija, išoriniame harde linuxas per wubi...

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 23 Geg '13

Tik aisku ne Ext3, o Ext4.

A
  • 5 Bir '13

Isimi harda is nesiojamo hardo dezutes dedi ji i kompiuteri ir pasileidias ubuntu live cd rasai kaip paprasta OS i kompiuteri kai isirasi isimi harda atgal idedi i nesiojamo hardo dezute ir nustatai kad paleistu is usb na ir tavo ubuntu turetu po kiek tai laiko pasileisti . Siaip jau as esu israses ubuntu 9.10 i usb diska su vienu kompiuteriu tai ji man veike ir kitam del amd platformos ar veiks nezinau nes neturiu su kuo isbandyti , bet su intel platforma tai veikia nes abu kompai inteliniai .