Ar galima naudoti Debian vietoje Ubuntu?

I
  • 15 Bir '14

Be jokių abejonių Ubuntu yra viena ryškiausių GNU/Linux distribucijų. Pažintį su GNU/Linux pradėjau būtent nuo Ubuntu. Ši OS sukurta Debian pagrindu, bet tai labai skirtingos OS. Ubuntu kūrėjai bet kokia kaina siekia įtikti kuo platesniam vartotojų ratui. Jų šūkis - viskas turi "tiesiog veikti". Dėl to kuriama nemažai įvairių projektų, kurie veikia iš esmės tik Ubuntu aplinkoje. Ubuntu kūrėjai yra drąsūs ir keičia viską taip, kaip jiems norisi. Ko gero daugiausia ginčų sukėlę projektai - Unity aplinka ir kuriamas display server'is Mir. Dabar norima padaryti taip, kad visuose įrenginiuose (kompiuteriai, tabletai, telefonai ir t.t.) veiktų ta pati sistema. To kol kas niekam nepavyko pasiekti.
Debian yra visai kitoks projektas. Čia niekas nesiekia įtikti kiekvienai namų šeimininkei. Jokių specialių "pribumbasų" čia nėra. Apsiribojama priemonėmis, kurias turi standartinis DE (pvz. Gnome). Išėjus Gnome 3 Ubuntu nutolo nuo kitų distribucijų ir tuo pačiu nuo Debian. Debian keičiasi labai lėtai, yra konservatyvus projektas. Gal būt todėl Debian Wheezy išliko ištikima Gnome DE, nors pats Gnome pasikeitė neatpažįstamai. Ar galima naudoti Debian vietoje Ubuntu? Galima, tik reikia įdėti daugiau pastangų. Keletas patarimų.

Siūlyčiau visada naudoti non free CD atvaizdus iš http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/. Tai išspręs nemažai suderinamumo problemų.

Labai rekomenduoju pabandyti Google Chrome naršyklę. Yra vienas trūkumas - aparatinis spartinimas čia yra "eksperimentinė" funkcija ir yra išjungtas. Jį reikia įjungti adreso lange įvedus chrome://flags/ ir pakeitus "Nepaisyti programinės įrangos nuskaitymo sąrašo" reikšmę. Pasitikrinti ar pavyko galima įvedus chrome://gpu/. Pas mane yra ATI vaizdo plokštė su atvirojo kodo tvarkyklėmis ir naršyklė veikia ne blogiau negu Windows sistemoje. Aišku, šį patarimą galima išbandyti ne tik Debian'e.

Kam trūksta Skype patariu prisidėti Ubuntu Partner saugyklą (skirtą Ubuntu Precise). Tereikia įtraukti deb http://archive.canonical.com/ubuntu precise partner saugyklą ir terminale įvesti:

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 437D05B5
```Primityvu, bet puikiai veikia.

Debian'e įprasta, kai naudotojas atnaujinimus siunčiasi terminale vesdamas apt-get update ir apt-get upgrade. Gal būt todėl Debian Wheezy nėra jokių pranešimų apie atnaujinimus, o packagekit atnaujinimų programėlė visada praneša, kad atnaujinimų nėra, kadangi paketų sąrašas automatiškai neatsinaujina (čia bug'as). Reikia per Paleidžiamos programos susikurti užduotį, pavadintą kad ir Update ir įvesti komandą

pkcon refresh
```Kiekvieną kartą paleidus sistemą paketų sąrašai atsinaujins ir atnaujinimų programėlė rodys atnaujintinas programas. Tiesa, pranešimų apie atnaujinimus nebus, jokie atnaujinimai automatiškai nebus instaliuojami, net jeigu taip nurodyta nustatymuose (irgi bug'as). Taigi, reikia laikas nuo laiko pačiam atnaujinimus pasitikrinti. Mano siūlomas būdas leis išvengti terminalo.

Kaip ir viskas, nors dar galima būtų parašyti apie išvaizdos keitimą Gnome 3 aplinkoje, kuris yra pakankamai komplikuotas.

S
  • 22 Bir '14

Neblogas forumo įrašas, turėtum parašyti Sirex'ui gal į kels į pirmą puslapį taip daugiau žmonių perskaitys tavo post'ą.

G
  • 24 Bir '14

Straipsnis parašytas neprofesionaliai. Mėgėjams, kaip ir profesionalams, galioja tos pačios taisyklės.

Autorius išsako savo nuomonę, tačiau patingi atvaizduoti ją įskaitomai. (paragrafai?)