Ubuntu MATE ir ThinkPad E470

J
  • 1 Bir '17

Sveiki, šią savaitę gavau Lenovo ThinkPad E470 ir į jį įsidiegiau Ubuntu MATE. Kadangi čia mano pirmas susidūrimas su UEFI, bijojau labiau rizikuot ir padariau dualbootą su windowsais.
Patys ubuntu tikrai veikia sklandžiai, bet iškilo keli klausimai:

1) kaip normaliai sureguliuoti dpi/raišką/elementų dydį? Ubuntu by default pajutęs FHD ekraną, padaro labai smulkius šriftus ir visus elementus. Net ir pareguliavus DPI, kai kurie DE elementai neproporcingai smulkūs (pvz., lango uždarymo mygtukai).

2) kaip padaryti trackpointo slinkimą su viduriniu pelės mygtuku, kaip windowsuose? Dabar jis realiai nenaudojamas. Bandžiau ieškot visokių programų, bet jos faktiškai neveikia. Taip pat gal išeitų ir touchpadą kažko daugiau išmokyt? :)

3) kaip padaryt, kad baterija krautųsi iki 80% ir taip nenusidėvėtų? windowsuose tam yra lenovo įrankiai, o kaip daryt čia?

4) ar galima mest velniop visą efi failų sistemų tvarką ir tiesiog įdiegt ubuntu? kaip tada su dualbootinimu?

Ačiū :)

I
  • 1
  • 12 Bir '17

Kokia Ubuntu versija instaliuota? Radau informacijos apie middle button scrolling, paskaityk https://askubuntu.com/questions/2557/thinkpad-middle-button-scrolling. Nežinojau, kad Mate vis dar nemoka normaliai dirbti su HiDPI. Nors skaičiau, kad paskutinė Mate versija galutinai atsisakė GTK2, todėl problemų lyg ir neturėtų būti. Čia galima paskaityti apie darbastalio aplinkas, kurios palaiko HiDPI - https://www.maketecheasier.com/best-linux-desktop-environments-for-hidpi-displays/. Rekomenduoju Gnome Shell. Turbūt visi girdėjo, kad Ubuntu atsisako Unity. Dabar galima pabandyti kad ir Ubuntu Gnome. Gnome Shell lengva transformuoti į bet ką. http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/easily-change-gnome-layout pateikiamas paprastas būdas tai padaryti, nors siūlau pabandyti viską pasidaryti savaip, be jokių gatavų receptų. https://askubuntu.com/questions/221835/installing-ubuntu-alongside-a-pre-installed-windows-with-uefi yra informacijos apie Ubuntu instaliavimą kompiuteryje su UEFI. Siūlau pagalvoti, ar neverta šalia Ubuntu pasilikti Windows. Dėl viso pikto. Ir dar. Galima pasidomėti kitomis distribucijomis. Yra ne tik Ubuntu.

J
  • 13 Bir '17

Ačiū! DPI problemą susitvarkiau per MATE įstatymus (MATE man vis tik mieliausia). Vis dar pasilikau dualbootą su efi, o baterijos krovimo ribą eina nustatinėt iš Windowsų. Pavyko netgi lengvai įjungti pirštų antspaudų skaitytuvą, bet trackpointo slinktis vis dar neįsijungia panaudojus visus patarimus iš to puslapio. :/

I
  • 13 Bir '17

https://wiki.debian.org/InstallingDebianOn/Thinkpad/Trackpoint
Vis tiek nelabai aišku, kokia Ubuntu Mate versija, koks branduolys, kiek suprantu, turi viskas veikti, tik reikia šiek teik pasistengti. Tame wiki puslapyje parašyta, kad on most ThinkPads, Debian doesn't enable scrolling with the TrackPoint by default. Kadangi Ubuntu iš esmės yra tas pats Debian, kuris buvo "pritaikytas" blondinėms (ar Ubuntu geriau už Debian nežinau, iš tiesų tai pakankamai skirtingi projektai, todėl gal net neverta lyginti), greičiausiai tai galioja ir Ubuntu. Dar gal kokią Fedorą pabandyk iš USB pasileisti. Ten visada naujausia programinė įranga, gal viskas veiks iš karto. Nebijok eksperimentuoti.

J
  • 1
  • 14 Bir '17

Eksperimentuoti nebijau, bet per ilgus metus esu pripratęs prie Ubuntu ir MATE aplinkos :)

Pagal Debian tutorialą bandant rašyti terminalas išmeta:

dziugas@dziugas-ThinkPad-E470:~$ xinput set-prop "TPPS/2 IBM TrackPoint" "Evdev Wheel Emulation" 1
property 'Evdev Wheel Emulation' doesn't exist, you need to specify its type and format

Kažką reikia keist, tik ką?