Kokia jūsų nuomonė apie Wayland?

I
  • 28 Lap '17

Pagaliau grįžau prie Debian. Prieš tai turėjau Ubuntu Gnome, po to kurį laiką bandžiau CentOS, kurią vėliau sėkmingai instaliavau darbe. Wayland pirmą kartą išbandžiau dabar su Debian Stretch. Ir pasilikau. Pasirodo, mano ATI Mobility Radeon X1600 puikiai tinka darbui su Wayland. Subjektyviai žiūrint Gnome animacijos tapo tolygesnės, pati sistema veikia be jokių trukdžių. Tiesa, pastebėjau keletą neesminių klaidelių. Wayland seanse neveikia legacy tray. Visai neveikia. Gal būt todėl Gnome Shell 3.26 jo nebeliko (siūloma naudotis TopIcons Plus priedu, kuris su Wayland neveikia). "Stabili" LibreOffice versija kreivai veikia su Wayland. Vienintelė išeitis - instaliuoti naujesnę versiją iš Backports. Visai neveikia Synaptic, bet niekas nedraudžia naudotis komandine eilute, todėl jokio Synaptic nereikia. Bijantiems komandinės eilutės yra Gnome programinės įrangos tvarkyklė. Be to, niekas nedraudžia esant reikalui persijungti į tradicinį seansą. Daugiau nieko nepastebėjau ir teigiu, kad pagaliau Wayland yra tinkamas naudoti kiekvieną dieną!
Ekrano nuotrauka iš 2017-11-28 20-09-22.png
Ekrano nuotrauka iš 2017-11-28 20-13-21.png
GTK ir Gnome Shell tema Numix, ikonos PlataroNumix.

S
  • 11 Grd '17

Kiek man teko skaityti, Wayland vis dar negali pilnavertiškai veikti, kadangi daugelis programų vienaip ar kitaip priklauso nuo Xorg, todėl Wayland bet kokiu atveju naudoja Xorg dėl suderinamumo. Todėl daugelis programų, net ir Wayland aplinkoje, vis tiek naudoja Xorg. Žinoma yra keletas programų, kurios palaiko Wayland.

Svarsčiau kažkada išbandyti Wayland, bet galiausiai pasiskaitęs, nusprendžiau, kad dar palauksiu.

I
  • 11 Grd '17

Esu bandęs Wayland seansą ir anksčiau, tačiau mano "aparatūra" ir Wayland nelabai norėjo draugauti. Pirmą kartą Wayland seansą naudoju nuolat. Pats seansas veikia be jokių priekaištų. Dar daugiau - bent jau pas mane Gnome aplinka geriau veikia su Wayland. Skirtumas yra sunkiai aprašomas, tačiau tikrai viskas veikia kažkaip tolygiau. Tiesiogiai su Wayland veikia visas Gnome programų komplektas. Programas galima suskirstyti į keletą grupių. Pvz. vaizdo grotuvas Totem pas mane veikia kreivai. Problemos su garsu. Jis veikia tiesiogiai su Wayland. Iš tiesiogiai su Wayland veikiančių programų pas mane kreivokai veikia taip pat ir Epiphany naršyklė. Taip pat problemos su Youtube garsu. Yra programų, kurios per Xwayland veikia tiesiog tobulai, pvz. Libreoffice (5.4), Gimp ar Firefox ESR. Yra programų, kurios visai neveikia (Parole). Manau, kad pamažu visos populiarios programos bus pritaikytos dirbti su Wayland. Tai tik laiko klausimas.

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 1
  • 11 Grd '17

O mane gazdina wayLand'ai :-) Situacija kiek pagerejo numirus Mir (ir tai parodo jog problema rimta), bet vis dar butinas Xorg kaip Sirex rase, ir jis tikrai ne greit bus pasalintas. Problema yra tame, jog mes nenorime taisyti klaidu, tobuleti, kurti kazka bendrai taip kaip tai daro kitos operacines sistemos. Is kitos puses padarytas didelis zingsnis atsiradus systemd, labai tikiuosi kazkas panasaus bus ir su Wayland.

I
  • 20 Geg '18

Ilgokai pastoviai naudoju Wayland seansą. Iš neišspręstų problemų liko tik kai kurių programų nepasileidimas su administratoriaus teisėmis Wayland aplinkoje. Jokių kitokių problemų nebėra. Iš flathub.org instaliavau naujausią VLC versiją, kuri tobulai veikia Wayland aplinkoje. Net legacy tray ikonėlė veikia įprastu būdu ir per TopIcons Plus. O galvojau, kad legacy tray visai neveikia su Wayland. Mano labai sena vaizdo korta tikrai nėra idealus pasirinkimas, tikrai yra problemų su atvirojo kodo draiveriu. Gali būti, kad su kita "geležimi" problemų būtų dar mažiau. Bet apskritai Gnome veikia daug geriau nei su "iksais". Ir dar vienas netiesioginis argumentas naudoti Linux - tik Linux'e ir tik Firefox naršyklėje vis dar tebeveikia aparatinis spartinimas.
webgl.jpg
Deja, Windows aplinkoje Firefox jau niekaip nebeleidžia jo suaktyvinti, o Google Chrome leidžia (tiek Linux, tiek Windows aplinkoje), bet veikia labai blogai. Šiek tiek pasidomėjus galima pratęsti seno kompiuterio tarnavimo laiką. Manau, kad ateityje bus vis daugiau programų, kurios gerai veiks Wayland aplinkoje. Kiek žinau, Wayland geriausiai veikia būtent su Gnome.