Sunkus Baltix pasileidimas baigiasi išsijungiančiu monitorium

R
  • 21 Lap '07

Prieš kurį laiką atsisiunčiau Baltix 3.0 naujausias.iso ar kaip ten jis vadinasi, norėdamas išbandyti jį kaip alternatyvą nepasileidžiančiam Ubuntu.

Įsirašiau į kompaktą, pabandžiau iš jo pasikrauti.

Visų pirma nepatiko tai, kad nežiūrint tradiciškai nustatytos eilės (FDD-CDROM-HDD), kompas pats iš kompakto krautis nenorėjo, jei pasikrovimo metu neįjungti boot menu setup ar kaip jis ten vadinasi ir nenurodyti tiesiogiai, kad krautųsi ne pagal bendrą eilę, o būtent iš kompakto.
(kiti bootCD pradeda krautis iš karto, tame tarpe ir Ubuntu 7.04 liveCD!)

Bet tai dar niekai.

Pradinis meniu pasirodydavo, bet bandant tęsti toliau ar įprastu, ar alternate variantu, viskas vykdavo tarsi gražiai iki tol, kol vietoj paveiksliuko atsirasdavo kursorius ekrano kairėje viršuje, kur matyt turėtų pradėti rodytis informacija apie pasileidimo eigą.
Pamirksėjęs keletą sekundžių, kursorius užgesdavo, o dar po kelių sekundžių monitorius išvis išsijungdavo į budintį ręžimą.
Kurį laiką dar pasisukęs, nutildavo ir pats kompaktas - tuo viskas ir baigdavosi.

Na monitorių būdavo galima bet kada vėl įjungti, paspaudus "any key" arba pajudinus pelę, bet ekranas likdavo juodas ir į jokius bandymus ką nors jame "paryškinti" nereaguodavo.

Perskaičiau visus kompakto HELP'-e surašytus patarimus ir visus bent kiek mano supratimu pritaikomus išbandžiau, deja, be jokio progreso.

Tais atvejais, kai po įvesto teksto command line (kuriame beveik nieko nesuprantu ir todėl galėjau padaryti klaidų) pasirodydavo atsakymas "unknown boot command - ignore", pakartodavau ta patį kelis kartus, kol įsitikindavau, kad rezultatas vistiek nesikeičia.
Jei toks pranešimas nepasirodydavo tai kaip suprantu įvesdavau komandas teisingai.

Taigi, klausimas kaip ir būtų toks - ar yra dar kokių realių galimybių man paleisti tą Baltix'-ą savo kompe protingom sąnaudom, t.y. be ilgamečio command line specifikos studijavimo, ar tai jau požymis to, kad reikia šitą beprasmišką reikalą mesti ir ieškoti ko nors draugiškesnio?

Kiti mano kol kas bandyti Linux'-ai irgi turėjo savų sunkumų, tačiau nekrėsdavo tokių bajerių, kai net neaišku, kurioje čia pusėje ieškoti galimo sprendimo.

Ačiū uz jūsų dėmesį ir galimą pagalbą.

G
  • 21 Lap '07

Manau tavo kompiuteryje yra kokių nors "egzotinių" geležių. Ctrl + alt F1,F2 ir t.t. veikia? T.y. ar persijungia į komandinę eilutę?

R
  • 21 Lap '07

Tų klavišų kombinacijų tiesiai sakant nebandžiau (net ir nežinau, ką jos turėtų daryti) , nes man dar kaip ir toje komandinėje eilutėje nalabai yra kas veikti.
(gerai, vėliau pabandysiu bent ar įsijungia)

Dėl kompiuterio jau rašiau gretimoje temoje, kad tai visiškai "baltas", t.y. pilnai sukonfigūruotas firmos-gamintojos Dell Optiplex GX50, todėl egzotikos buvimas ten nelebai tikėtinas, na nebent Linux supratimas apie egzotiką ir "juodus" ir 'baltus" kompus yra atvirkščias tam, kaip tai supranta Dell.

G
  • 21 Lap '07

Yra, ar nėra kas veikti, bet jei įsijungia, tai daug ką pasako.
O tai pas tave integruota vaizdo pl. + dar įdėta į AGP jungtį?

R
  • 21 Lap '07

Taigi va jau norėjau pabandyti tą "persijungimą į komandinę eilutę", bet supratau, kad ... nelabai suprantu, kurioje gi būtent situacijoje turėčiau spausti tuos Ctrl+Alt+F1 arba Ctrl+Alt+F2 ???

Kada būtent ten reikia tai bandyti?

Video pas mane integruota, pas seną kompo šeimininką vietoj jos veikė atskira galingesnė PCI vaizdo plokštė (ją irgi turiu), nes jokios AGP jungties tame kompe išvis nėra!

Ten juk pati mažiausia versija, taigi yra tik viena laisva PCI jungtis, kurią greičiausiai užims USB 2.0 kontroleris (integruotas palaiko tik lėtą USB 1.1).

Visa kita - video, audio, LAN integruota ir veikia visai pakenčiamai pagal tokį būsimą lietuviškų humanitarų kompą.

A
  • 21 Lap '07

CTRL+Alt+F1(F2, F3...F6) spaudi kada patinka. Dažniausiai sistemos pranešimai būna pirmoje (F1) arba trečioje (F3) konsolėjė. Kaip yra Baltikse - nežinau, nes nereikėjo. O štai dėl egzotikos, tai garantuoju 85% - turi. Nes ten būna sudėti OEM'iniai gaminiai, kurie nuo serijinių skiriasi lyg ir nežymiai išoriškai, bet pagaminti būna modifikuotų lustų pagrindu. Faktas.
Helpas nepadės. Man buvo panašūs atvejai su keliom pingvinų distrom. Nors mano kompas rinktas ant mano virtuvinio stalo, bet 9550 radeoną teko keisti į 5200 geforcą. Nuo tada viskas eina kaip per sviestą. Beje radeoniukas visiškai sveikas ir puikiai veikiantis, bet pingvinai jo nemėgsta, ypatingai - nauji.

R
  • 23 Lap '07

Taigi pabandžiau tą persijungimą į konsolę.

Pradiniame ekrane jis neveikia, bet vėliau pradėjus sistemos įkrovimą persijungti jau galima, o taip pat ir tada, kai ekranas jau normaliame ręžime užtęmsta ir nieko naudingo nerodo.

Kažkokia informacija yra tik F1 ir F2 (bet be jokiu ten "error"), kitose tuščia, F7 grąžina atgal į pagrindinį tamsų ekraną.

Susidaro toks įspūdis, kad iš esmės sistema užsikrauna, tik tada monitorius jau negali normaliai parodyti vaizdo.

Jei iš anksto nusistatyti pilnus ryškumą ir kontrastą, tai to tamsaus ekrano viršuje matosi kažkokia šviesesnė juosta, kurioje pirmą persijungimo sekundę (pvz. per F7 iš konsolės) sumirga kažkokios spalvos, bet nieko naudingo ten įžiūrėti deja neįmanoma.

Įdomu dar štai kas - tas pats būna, kai mano kitoje temoje keikiamą Ubuntu liveCD 7.04 bandau paleisti "save graphics" ręžime!

Tas pats tamsus ekranas su šviesia juosta viršuje, o persijungęs į konsoles (čia Ubuntu "save graphics", o ne Baltix'-e) kažkurioj radau maždaug tokį pranešimą:

"mode 1024768 failed
setting mode 800
600"

kai tuo tarpu paleistas paprastu ręžimu (t.y. tuo kažkaip dar veikiančiu) Ubuntu liveCD naudoja būtent 102476860Hz!

Integruotas video adapteris mano kompe vadinasi Intel(R) 82810E Graphics Controller.

Dėkoju.

A
  • 24 Lap '07

Pabandyk paleidimo metu (lyg F4, nepamenu) perjungti VGA režimą. Paleidus, su video režimais būna bėdų.

R
  • 24 Lap '07

Labai aciu uz patarima - bet kaip konkreciai tai padaryti?

Atleiskite, as juk cia klausineju ne kaip su pagyrimu baiges Linux valdymo (ir grafiniu rezimu jame junginejimo) per konsole kursus, o kaip paprastas zmogus, suklaidintas (kaip dabar jau aiskeja) stai tokiu melagingu reklaminiu pareiskimu:

"Įkrovos (paleidimo) variantai

Šią sistamą galima paleisti (įkrauti) ir ja naudotis tiesiai iš kompaktinio disko (live CD). Taip įkraunamas BALTIX neliečia kietajame diske esančios informacijos ir gali būti naudojamas Linux demonstracijai bei įdiegimui, mokymo kursams, kaip "pirmos pagalbos" sistema arba kaip įvairios programinės įrangos (tame tarpe ir komercinės) demonstravimo platforma. Naudojant skaidrų suspaudimą/išspaudimą, į diską gali būti patalpinta iki 2 gigabaitų programinės įrangos.

Įdiegimas į kietąjį diską

Baltix taip pat galima įkelti ir į kietą diską. Įdiegimo procesas yra itin draugiškas ir nesudėtingas, įdiegimo programa veikia grafinėje aplinkoje. Įdiegti galima ir į kompiuterį, kuriame jau yra įdiegta kokia nors operacijų sistema (nesunaikinant egzistuojančių duomenų ir programų), tokiu atveju vartotojas galės naudotis keliomis OS, pasirinkdamas norimą OS kompiuterio startavimo metu. Patarimas prieš įkeliant padaryti svarbių duomenų kopijas teisingas bet kuriai operacinei sistemai."

Tai buvo citata is:

http://baltix.akl.lt/

Eksperimentuodamas paleidimo metu spausti ta F4 jau bandziau - tada kiek atsimenu salia jo atsiranda uzrasas VGA - na ir kaip gi man be spec pasiruosimo ji suprast ka gi jis ten galetu reiksti?
Paciu perjungimo (t.y. to uzraso atsiradimo) metu niekas ekrane nepasikeicia, paspaudus ka nors dar (tipo "enter") tas uzrasas tiesiog isnyksta ir viskas.

Dekoju.

A
  • 26 Lap '07

Šiaip kai kurias distras galima perjungti į verbose mode paspaudus Esc. Baltix ir Ubuntu visada instaliuoju grafiniu režimu, todėl nežinau, ar suveiks. Verbose mode - tekstinis režimas. VGA - tai 640x480. Toliau ten yra kiti grafiniai režimai, 800x600, 1024x768 ir t.t. Tikiuosi, supranti, kas tai? Pažaisk. Man dar nepapuolė i810 grafika, nieko negaliu garantuoti. Kaip jau rašiau kažkuriame forume, pingvinai girasi draugiškumu bet kurioms! hardvare konfigūracijoms, bet tai švelniai tariant netiesa.
Aš ir pats vargstu tiek su Baltix, tiek su Ubuntu - windozės atitikmenys pingvinų pasaulyje. Stabilumo tiek pat, draugiškumo daugiau, klaidų neaišku, kur daugiau. Best regards!

D
  • 29 Lap '07

ar bandėte iš CD meniu pasirinkti ne 1-mą punktą,
bet 2 - Alternatyvus režimas...

pav paimtas iš šio konteksto
http://lt.wikibooks.org/wiki/Ubuntu:Diegimas_iš_Live_CD

A
  • 7 Grd '07

RVRSS nesupratau as ten, ka pradzioje parasei. "Kaip alternatyva nepasileidzianciam Ubuntu", o veliau rasei, kad 7.04 kraunasi is cd normaliai. Kaip ten is tikruju?

R
  • 7 Grd '07

"VGA - tai 640x480. Toliau ten yra kiti grafiniai režimai, 800x600, 1024x768 ir t.t. Tikiuosi, supranti, kas tai?" - šitą puikiai suprantu.

Juk puse gyvenimo dirbau su TV ir turiu supratimą apie skleistines ir jų dažnius, tačiau nesuprantu, kaip ten tiksliai patekti į tą vietą, kur būtų rezoliucijos pasirinkimas - kaip jau rašiau, paspaudus F4 atsiranda užrašas VGA, kuris spaudžiant dar ką nors tiesiog išnyksta vėl, bet kiek aš supratau turėčiau paspaudęs F4 gauti kažkokį kitą langą su rezoliucijos pasirinkimais - tai va jo nėra.

"Kaip jau rašiau kažkuriame forume, pingvinai girasi draugiškumu bet kurioms! hardvare konfigūracijoms, bet tai švelniai tariant netiesa." - Alan, kuriame?

Nejaugi tau tame forume taip atsibodo?

Aš kai pabandau ką nors kritiško apie pingviną ten parašyti, netgi pridėdamas argumentaciją, paremtą konkrečiais faktais iš mano kol kas dar neilgo bendravimo su pingvinu patirtiies, kaip taisyklė gaunu daug keiksmų ir baną - gerai, jei ne visam laikui.

Tai štai toks tas pingvino draugiškumas ir Ubuntu "humanizmas žmonėms".
(į pagrindinį Ubuntu forumą dar nelindau - galvoju, ar išvis verta prasidėt, nes isterikos ten daug, ir tarp jos sunku rasti retai pasitaikančius teisingus atsakymus ir patarimus)

Vėliau geriausiu atveju kas nors vienas parašo (asmeniškai, bet ne į forumą!) apie tą reklamos ir tikrovės neatitikimą, kaip ir tu dabar čia parašei, bet deja tai įvyksta jau tada, kai masė laiko jau būna sugaišta ieškant to mistinio draugiškumo ir masė nervų vieni kitiem išgadinta.
Pasakysiu tiesiai, kad nelabai jau ir tikiu tokios OS šviesia ateitimi, kai melo ir pasipūtimo ten gerokai daugiau nei tarp Didžiojo Brolio naudotojų.

"ar bandėte iš CD meniu pasirinkti ne 1-mą punktą,
bet 2 - Alternatyvus režimas..." - taip, bandžiau, jau rašiau apie tai:

"Pradinis meniu pasirodydavo, bet bandant tęsti toliau ar įprastu, ar alternate variantu, viskas vykdavo tarsi gražiai iki tol, kol vietoj paveiksliuko atsirasdavo kursorius ekrano kairėje viršuje, kur matyt turėtų pradėti rodytis informacija apie pasileidimo eigą.
Pamirksėjęs keletą sekundžių, kursorius užgesdavo, o dar po kelių sekundžių monitorius išvis išsijungdavo į budintį ręžimą."

Taigi, šiuo atveju skirtumo nebuvo.

"RVRSS nesupratau as ten, ka pradzioje parasei. "Kaip alternatyva nepasileidzianciam Ubuntu", o veliau rasei, kad 7.04 kraunasi is cd normaliai. Kaip ten is tikruju?" - ne visai taip rašiau.

Mano tekstas buvo toks:

"(kiti bootCD pradeda krautis iš karto, tame tarpe ir Ubuntu 7.04 liveCD!)"

Pradinėje mano kompiuterio konfigūracijoje Ubuntu 7.04 liveCD pradėdavo krautis iš liveCD pats, be būtinumo tyčia man pačiam po kompo įjungimo greit bėgti į boot meniu ir nurodyti CD įrenginį kaip užsikrovimo šaltinį, kaip kad tai reikėdavo priverstinai nurodyti Baltix'-ui (jei nespėji to padaryti, būna pasirenkamas HDD ir kraunasi Didysis Brolis, t.y, kažkodėl pagal bendrą eilę 1.FDD-2.CD-3.HDD kiti CD pasileidžia patys, bet Baltix ne - po trumpos pauzės eilė pereina į HDD.)

Tačiau po to vienoj vietoj tas jau prasidėjęs Ubuntu liveCD pasileidimas pakibdavo.
Vėliau kai atsiradus progai pasikeičiau kompe CD-ROM į kombodraivą toj vietoj Ubuntu liveCD jau nebestrigo ir ne tik pats pasileisdavo po kompo įjungimo, bet ir užkraudavo savo liveCD iki galo, tada iš jo buvo galima visai noramaliai dirbti, bet be instaliacijos (apie tai kitoje mano temoje Ubuntu skyriuje).

Taigi, kaip ten su to rezoliucijos pasirinkimo lango ijungimu per F4?

Dėkoju.

A
  • 8 Grd '07

This program comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. Jei nori gero support'o tai nupirk Suse arba Redhat, Windows, kokios problemos?

R
  • 8 Grd '07

Jokios "strateginės" problemos nėra.

Tiesiog man reikia išsiaiškinti, kas per velniava tas Linux, konkrečiau Ubuntu ir dar konkrečiau Baltix, nes atiduodamas kompą naudoti kokiam nors humanitarui, turiu atiduoti jį su visom galimom bazinėm alternatyvom OS lygyje, jei aišku jos pasirodys to vertos, arba jei nevertos, tai turiu pakankamai tiksliai žinoti, kodėl būtent nevertos.
Jau aišku, kad palikti kompą be Didžiojo Brolio neišeis, ką ten beaiškintų tie pasipūtę pingvinų mylėtojai.
Liko klausimas - ar bandyti dėti dar ir pingviną, ir jei taip, tai kokį ir kodėl tokį, o ne kitą.
Pagal savo idėją artimiausias lietuviškiems humanitarams turėtų būti Baltix.
Taigi čia ir klausinėju apie jo instaliacijos keblumus.
Po to sekantis galėtų būti Ubuntu, jei ir su tuo nepavyks, gal dar ką nors pabandysiu, nors nemanau, kad galėčiau sulaukti didelės kritikos, jei atiduosiu kompą ir išvis be pingvino, žinodamas, kad patys lietuviškiausi Baltix ir Ubuntu jame nenori draugauti.

Dėl ABSOLUTELY NO WARRANTY - kone visos mano naudojamos programos turi tokį įspėjimą licenziniame susitarime, bet tai visai netrukdo joms tiesiog veikti.

A
  • 8 Grd '07

Ubuntu šeima yra patogiausia iš visu gnu/linux sistemų, bet IMHO naujokams yra lengviau pradėti nuo OpenSuse, Mandriva, Freespire, Linux XP. Kažkaip nesuprantu ką jus turit omeny humanitarai? Iš idėjos? Tai visos šitos distribucijos yra free as in freedom.

R
  • 8 Grd '07

Humanitarai yra tie mano giminės, pas kuriuos vėliau keliaus tas "baltas" kompas, kurį dabar kankinu.

Ta proga tikrasis maniškis kompas vis dar apgreide - tasai skirtingai nuo pirmojo normalus ("juodas"), kuriame gal net būtų lengviau, nes ten juk galima žymiai lengviau keist hardwaro sudėtį.

Bet užtai su šituo "baltu" geriau tikrinti, ar tikrai viskas pingvine taip iškart veikia, kaip tai yra reklamuojama - taigi va ir atrodo, kad kol kas taip nėra.

Blogiausia net ne tai, kad neveikia, o tai, kad neaišku, kodėl taip yra.

Taip griežtai kabinuosi už smulkmenų todėl, kad kai atiduosiu šį kompą, tai jo būsimiem naudotojam ką nors operatyviai galėsiu padėt nebent telefonu.

Jei Didžiajame Brolyje tai gal dar kažkaip įmanoma, tai pingvine tokia tikimybė yra labai maža.

Jei tai būtų gretimam kambary arba kaimynų bute - būtų kitas reikalas.

O dabar abejotinu atveju jau būtų geriau visai nekvaršint tiems vargšams humanitarams galvos kažkokiais dar Linux'-ais ir tiesiog palikt juos Didžiojo Brolio žinioj.

Tiesiog prieš tai reikia iki galo išsiaiškinti, ar tikrai protingom sąnaudom pingvino šiame kompe paleist neišeis, kad nebūtų po to nesusipratimų tipo - man kažkur kažkas nesuveikė, tai ir mečiau tą reikalą, o tuo tarpu gal sprendimas buvo visai netoli, ir koks nors kitas vėliau atsitiktinai atsidūręs prie to kompo linuxistas tą problemą paprastai sutvarkys.

Dar patikslinsiu dėl to "draugiškumo" - man visai nereikia, kad viskas pasidarytų savaime ir iš karto, bet tikrai nenoriu užkliuvęs už kokios nors nesąmonės pradėt ieškot sprendimo "nežinia kur" ir "nežinia kaip".
(o kol kas deja būtent taip ir yra)

Darbo gali būti ir nemažai (na tiesa, tikėjausi kažkaip apsieit be command line studijavimo), bet jis turėtų būti aiškus, nes dabar vistiek kai tie "pilni grafiniai instalai" neveikia, tai to priežasčių paieškos užima begalę laiko ir dar ir po to sprendimas retai kada atsiranda.

Dėl kitų paminėtų distrų - kaip jau daviau suprast, šiuo atveju man reikalingas kiek galima lietuviškesnis pingvinas, nes kai kurie tautiški humanitarai apie anglų kalbą žino tik tiek, kad tokia yra.

Jei tai būtų daroma sau pačiam, būtų viskas paprasčiau.

O šiuo atvejul prasmė statyti neturinčią pilno lietuvybės palaikymo distrą labai abejotina.

A
  • 8 Grd '07

Imk Mandriva

G
  • 9 Grd '07

Arba opensuse

R
  • 9 Grd '07

Gerai, pabandysiu ir šitas dvi - jau darosi įdomu palygint.

Dar kartą buvau įsijungęs Baltix - deja, kaip ir anksčiau nė velnio neina.
Paspaudus F1, F2 arba F3, atsiranda langai su pasirinkimais, bet po F4 tik iššoka užrašas VGA ir viskas - jokio lango, kur galima būtų rinktis rezoliucijas.

Gal tai galima būtų pakeisti iš termonalo, bet ten knistis man jau tiesą sakant nusibodo.