Haiku OS

V
  • 6 Lie '10

Įdomu ar yra čia tarp linuxistų bandančių ir Haiku OS?
http://www.haiku-os.org/
Išėjusi alfa2 laida.
Daugelį BeOS softo galima leisti ant jos, yra portuotas QT ir kažkiek juo paremtų programų,.. net koffice yra sukompiliuotas (tik kad, ir gan kreivai, ant alfa2 jau nebepasileidžia).
Aš tai kaip senas BeOS mėgėjas aišku – bandau.
Šiaip, mano galva, gan perspektyvus proektas – nors, ko gero, padarys galą linuxui, kaip desktopinei OS!

D
  • 6 Lie '10

Prikuria tu OS simtais:))) galetu visi susiburti ir viena gera padaryt:) o ne simtais nestabiliu:}

A
  • 6 Lie '10

Esu kazkada bandes. Netgi nebloga ispudi paliko, labai greita, stabilumo ivertint negaliu, nes ne taip ilgai naudojausi - neturiu tokio seno kompo jai

V
  • 6 Lie '10

Ne, realiai, kurias galėtum naudoti (reikia gi ir programų, be pačios OS) – tokios an vienos rankos pirštų sutilptų.
Pasirinkimo tikrai nelabai yra:
Windows
MacOS
Unix (su visais bsd, linux ir dar bala žin kokiais – iš esmės tai vienas ir tas pats)
ir baigėsi visa įvairovė.
Tik trys alternatyvos!
Kažkada BeOS turėjo šiokią tokią nišą, programų bei programuotojų, deja pamirė, taigi Haiku OS siekia perimti šį palikimą ir tapti ketvirtąja alternatyva.
Visi kiti projektai yra arba per žali, arba kaip nors kitaip apriboti (labai jau ribota palaikoma geležis, nėra programų, uždaras sistemos kodas ir pn.).

V
  • 6 Lie '10

@anabolikas rašė:
Esu kazkada bandes. Netgi nebloga ispudi paliko, labai greita, stabilumo ivertint negaliu, nes ne taip ilgai naudojausi - neturiu tokio seno kompo jai

Haiku OS eina ir ant naujų kompų, gal tiksliau bėgioja...

A
  • 6 Lie '10

Taip, aisku, pagrindiniam kompui noudoju tikrai labiau isvystyta linux.

V
  • 6 Lie '10

Nu jea – visos linux išvystytos technologijos sukurtos septintam dešimtmety...
Dažnai kažkieno išmestos šiukšlynan.
Aišku, gerai, kad ir tokios yra, ba visai be pasirinkimo būtų.

S
  • 7 Lie '10

Gal prieš kokią savaitę šie tiek pasidomėjau Haiku, o tiksliau tiesiog pasiskaičiau ir peržiūrėjau video konferenciją.

Nors visur rašoma, kad tikslas – destopai ir niekas daugiau, o taip pat greitas veikimas ir iš esmės orientavimasis į grafinę naudotojo sąsają, bet bent jau iš matytų demo video filmukų grafinė aplinka pasirodė silpnoka ir nepatogi. O veikimo greitis irgi ne itin sužavėjo.

Na, bet čia tik įspūdis iš šono, pats nesu bandęs, nors būtų įdomu išbandyti.

Pati mintis tai gera, žiūrėsim kas gausis..

V
  • 7 Lie '10

Vardulis biski painiojiesi cia rasinedamas. Pvz MAC OS daug daugiau teises turi Unix vadintis nei Linux, o tu atv Linux dedi prie Unix, o macos atskirai. Cia gi net yra toks pavadinimas:
Linux Is Not UniX.
ir t.t., bet esme ta, kad alterntyvu yra ir Haiku OS yra visai gera alternatyva tik, kad visokie uzdaro kodo draiveriai tokias alternatyvas labai zlugdo. Realiai nuo kokios nors ATI ar pan plauko gelezies veikeju malones priklauso ar nauja OS veiks puseje visu kompu ar ne. Na bet as tikiuosi, kad Linux pralauz laisvu draiveriu ledus kitoms OS.

K
  • 8 Lie '10

@VytautasR rašė:
Linux Is Not UniX.

Pats šitą sugalvojai?

N
  • 8 Lie '10

kazkada senai esu bandes haiku ant virtualboxo bet interneto taip ir nepavyko uzkurti turbut kalta mano atheros wireless o siaip isskirtine OS dar butu gerai jei isvis ten koks "skype" veiktu

A
  • 8 Lie '10

Siaip jei neklystu Haiku OS ar BeOS yra tas patc UNIX,.. tai kad nematau kasko iskirtinio.

bet kaip visad galiu klysti

V
  • 8 Lie '10

Kashiukas ne cia yra rimtas dalykas viena is Linux pavadinimo reismiu. Populiariasuia tai nuo Lino vardo, o antra pagal populiaruma matyt tokia.

@Adrs rašė:
Siaip jei neklystu Haiku OS ar BeOS yra tas patc UNIX,.. tai kad nematau kasko iskirtinio.

bet kaip visad galiu klysti

Klysti. Cia buvo ~1995 toks M$ konkurentas kuris mazdaug su win2k pasirodymu galutinai buvo pasalintas nuo vaizdo. bade kazka teismuose irodyt paskui kaip M$ nesazinigai konkuravo paskui bande dalintis nemokamai (bet uzdaro kodo) ir galu gale nieko neliko.

V
  • 8 Lie '10

Liūdna istorija. Kiek teko girdėt savų laikų neblogai atrodė, bet traukinys išvyko.

A
  • 9 Lie '10

ačiu už pataisymą žinosiu dabar

V
  • 9 Lie '10

Kam išvyko, kam ir išnyko. O pas mane kompe BeOS pagrindinė OS beveik jau 10 metų, ir ubuntu tik dėl skenerio ir kitų smulmenų įsidėjau (anksčiau tam reikalui buvo Windows). O ir ar daug namų kompui reik? Internetas, el.paštas, dokumentėliai šiokie tokie, nuotraukos, filmai, muzika, žaidimukai. Aišku, su nauja geležimi tai jau reik rinktis, ne kiekviena eis.
Ne visi yra pakvaišę dėl naujovių ir mados. Ir visai ne taisyklė, kad naujas dalykas yra geresnis už seną, tikrai ne visada.
BeOS kaip desktopas dar niekieno nėra pralenktas – gali tuo pat metu keletą reikalų tvarkyti be jokių trukdžių, kas nei an Windows, nei an Linux net su naujausiais kompais neįmanoma iš principo – smėlio laikrodį rodys, kaip špygą.
Aišku dabar jau BeOS nepalaikoma net mėgėjų programuotojų, kurie likę visi persijungė an Haiku OS, kuri gi pati dar per žalia kasdieniam rimtesniam naudojimui. Na bet reikalai juda priekin.

R
  • 9 Lie '10

Pasileidžiau live cd, tai nežinojau per kurį galą DSL internetą pasijungt (neradau) Ir išvis, ten OS užuomazgos galima sakyt.

V
  • 9 Lie '10

Tiesa, dažnas, ką yra matęs, tai tą demo BeOS PE, kuri diegiasi į failą windowsuose (ar Linuxe).
Šiaip OS yra visiškai pilnavertė, turi nemažą programų bazę, na dabar jau kiek apsenusią ir prarastą. Net ir po Be kompanijos veiklos nutraukimo, sistema buvo palaikoma mėgėjų, yra nemaža išleista visokių atnaujinimų ir pataisų. Kad ir minėtam tinklui yra BONE (BSD tinklo posistemės varijantas).
Tikrai žinau, ką sakau. Pažįstu sistemą.
Turiu kitokią bėdą: žinau kaip tvarkyti reikalus su BeOS, bet nežinau, kaip an Windows ar Linux...

N
  • 9 Lie '10

o BeOS veikia bevielis? ;] butu gerai ant laptopo susimest nes kiek ziurejau tai gan grazi ir patogi OS o toliau jau reikia paciam isitikint tik kazkaip baisu instaliuotis jei bevielio nepalaiko

V
  • 9 Lie '10

Na jei wireles korta veiks, pradžiai... Čia gal ir rasi kokios infos:
http://laptop.hug-nordic.org/index.php
Jei sugalvosi bandyti tai ieškokis „Zeta OS“, arba „BeOS 5.05 bone“ šitie su visokiais atnaujinimais eina. Paskutinioji mano tvarinys, vis žadu naujasnę versiją paleisti, niekaip neprisiruošiu,.. o ir su Haiku pažanga, kaip ir poreikis ženkliai pamažėjo tokiam „produktui“.
Jei nerasi, rašyk, įdėsiu kur nors.
Gal ir šiaip reiktų įdėti, kad ir jaunimas susipažintų su legendine OS, bent emuliatoriuje pasileistų, ir žinotų kas tai yra vartotojui draugiška OS ar tikra desktop OS. Taip pat būtų geras pavyzdys X'ams kaip turėtų veikti grafinė aplinka.