Laikas Ubuntu mesti į šiukšlyną???

E
  • 13 Lie '13

Ubuntu per visą savo istoriją judėjo link savo perrašytos ir uždaros sistemos, kuri kažkuo būtų išskirtinė ir nesuderinama su kitais Linux. Kai kam patiko, bet dabar ar nenuvažiuota į šalį?
Ubuntu daug žmonių atvedė prie Linux ir juos supažindino su Linux filosofija, mintimis ir idėjomis. Ubuntu buvo viena iš ryškiausių distribucijų Linux pasaulyje, kurią naudojo ne tik naujokai, bet ir patyrę žmonės, kuriems būdavo pateikta milžiniška programų repozitorija. Šie aspektai išliko, bet kur Ubuntu pasuko ir toliau eis ten laukia sistemos mirtis, jaučiama ne tik developeriams, bet ir naudotojams. Paaiškinsiu.
Ubuntu Canonical yra stipri dizaino, UI prasme, bet esminių komponentų kaip Novell ar Redhat į Linux technologijas neatnešė, be vienintelės Upstart - daemon'ų valdymo sistemos, kuri labai greitai kituose distribucijose buvo išstumta SystemD, nes pakeitimai nebuvo svarbūs pereiti nuo tradicinės daemonų sistemos.
Upstream'o atžvilgiu Ubuntu atrodo prastai Unity dėka. Naujokus gal ši DE ir žavi. Nekalbėsiu apie user interface'ą nes tai sutikime daugiau skonio reikalas. Kalbėsiu apie tai kuo Unity nusikalto OS DE prasme. Klausimas: kuo parašytas Unity ? Pagal idėja tai grįsta Gnome 2 service'ais ir įvairiomis programomis aplinka.
Atsakymas: priklauso nuo versijos aksceleracijos - 3D naudoja GTK, 2D Qt. Protingi kūrėjai 2D versiją panaikino ir nusprendė tik 3D versiją palikti nuo 12.10. Oi ne pamelavau sekanti versija bus naujai parašyta į Qt su nauju siurprizu.
Sakysite ne naujiena, kiek kiti - Gnome fragmentavo, vos ne blogesnė situacija. Bet palaukite čia ne viskas - paklauskite savęs kodėl Unity retas svečias už Ubuntu ribų. Priežastis ne tik politinė, estetinė ar funkcionalumo, bet ir techninė - GTK, QT bibliotekos taip sunkiai supačintos, kad jos atsilieka smarkiai nuo upstreamo ir Unity palaikymas reikštų įvedimo į sistemą su Ubuntu patchais senų specialių bibliotekų nesuderinamų su naujomis bibliotekomis. Naudotojas to nemato, nes KDE ar Gnome aplinkos sugeba su porą papildomų bugų veikti su šiek tiek senstelėjusiomis supačintomis bibliotekomis, kadangi nenaudojamos Unity specifinės funkcijos (pvz. Global-bar modifikacijoms palaikyti), bet Unity be savo specialių bibliotekų versijų negali.
Unity surakina tyliai į spastus tuo nenutuokiančius. Tačiau Unity tėra vienas mažas skaudulys, Ubuntu turi ir alternatyvių aplinkų, nepaisant mažų trikdžių ir su dideliu kiekiu Linux naudotojų išlieka viena pagrindinių distribucijų, gal net unikali aplinka turi(turėjo). Deja Status Quo nelemta išlikti: ateitis žadą beprecedentį skilimą, kuris jei neužmuš tai sukrės Ubuntu.
Kaip žinia XServer (visa grafinė aplinka) paseno: liečiami ekranai, saugumas, aparatūra, minimalistinė aplinka, nauji įvesties metodai ( ne tik pelė ir klaviatūra), aparatūrinis spartinimas privertė ieškoti naujų sprendimų ir parodė, kad net panaudojus įmanomus triukus sunku viską suvaldyti, o senos dalys tapo balastu. Kuo čia dėti Ubuntu? Ogi ruošiamam pakeitimui dar net iki galo neišėjus, bet darant svarbius žingsnius (http://wayland.freedesktop.org/) ir parodžius gerų rezultatų embeded (http://www.linux.com/news/embedded-mobile/mobile-linux/721510-raspberry-pi-gains-graphics-speed-as-wayland-replaces-x) ir mobiliuose įrenginiuose (http://mer-project.blogspot.fi/2013/04/wayland-utilizing-android-gpu-drivers.html), bei bebaigiamiems Gnome ir KDE portams artėjant, Ubuntu kūrėjai sumanė parašyti savo grafinę aplinką Mir, kuri uždarys ir apribos ant Ubuntu. Ši aplinka vargiai ar kam nors tiks be Unity ar Ubuntu Phone.
Tą žino Kubuntu, bei Lubuntu kurėjai: http://www.omgubuntu.co.uk/2013/06/lubuntu-kubuntu-decide-against-mir-switch , tą mato ir grafinių kortų draiverių žmonės: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTQwODU
Aš dingstu iš laivo vadinamo Ubuntu, siūlau dingti ir jums kolegos Linuxistai. Ar tikrai Ubuntu dar turi reikšmės? Ar Ubuntu nenuvažiavo į šalį per visus tuos metus.

Naujokams nuo šios dienos nebesiūlau Ubuntu. Ar nemanote, kad laikas migruoti į Linux Mint, kurie jau kurį laiką juda tyliai ir lėtai nuo Ubuntu based link Debian based distro???

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 13 Lie '13

As visiskai tau pritariu, kartais bandau praleisti pro akis tai ka Canonical daro, bet save laikantis "ubuntu guru" (kas paskutiniu metu jau tapo keiksmazodis ne tik irc) blogeriai visa ta crap kaip 1 bug fixinima ir panasu, mielai "blogina" ir tokiu budu vis dar "reklamuoja" ir pucia visiems migla i akis. Tas pats ubuntu phone, Mir arba Unity pakeitimas is gtk i qt... Jie sugebejo izeisti ne tik Wayland dev, bet ir RMS. Linux filosofila? Well, jos jau nebera Ubuntu.

Keisti Ubuntu i Debian taip pat nenoreciau rekomenduoti, nes Debian yra taip pat specifine distra, ir jeigu jau reikia ka nors rimciau su ja nuveikti, tai neisvengiamai tenka susidurti su tokiom problemom, kaip LD_LIBRARY_PATH keitimu, savo (sau!) patchu kurimu ir tt.

As jau geriau patariu zmonems tokia kaip OpenSuse, o i serveri scientific linux arba FreeBSD. O dar geriau, tai net nepradeti naudoti toki kaip GNU/Linux

E
  • 14 Lie '13

Aš nebutinai šneku apie Debian, tik tylus pastebėjimas, kad Mint kūrėjai savo bazinę sistemą lėtai bet užtikrintai migruoja nuo Ubuntu-based į tiesiogiai Debian-based. openSuse irgi geras pasirinkimas.

S
saulys
saulius Bacevicius
  • 14 Lie '13

Tai kad tikejimas neleidzia...

N
  • 14 Lie '13

Jau seniai tai pastebėjau todėl ir lieku prie 12.10 su xfce. Turiu minčių prie LM pereit, bet kad labai jau tingisi konfig'us persimest... paskutinįkart tai padarius pusę jų teko persirašyt :/

o smalsu (neįsigilinau daugiau į esamą situaciją).. xubuntu irgi perims wayland? Jei ne, tai paskyros ubuntu atšakos ko gero toliau gyvuos

S
  • 14 Lie '13

enternald tikrai neblogi pastebėjimai, turėtum tokiam bloge paskelbti šį įrašą. Spaudžiu tau like . Dar galėčiau pridurti apie reklamų kyšimą iš Amazon.
Gaila matyti kaip tokia distro kaip Ubuntu pamažu tampa uždara. Nuo šios distro pradėjau pažintį su GNU/Linux. Pats naudoju 12.04, nes nematau prasmės diegtis naujesnės versijos. Tačiau ketinu pereiti prie Manjaro, kuri yra Arch-based distro.

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 17 Lie '13

Canonical atsisake ir GNU gcc, kompiliuoti tokius kaip Mir naudoja Clang (apple)...
Ubuntu tikrai tampa atskira OS... Gal taip ir geriau, bet jeigu taip ir nutiks tai teks pasitraukt is sio forumo, nes as uz FOSS ir GNU filosofija. O ir support Ubuntu/Canonical community nemokamai nebera noro

V
  • 18 Lie '13

Ne.
Jei veiks (Mir) ir vartotojui tiks (Unity ), distribuciją turės perspektyvą. Eilinis vartotojas nekvaršins galvos, Xorg ar ten Wayland/Weston, ar Mir veikia PC-uke.
Iš kur informaciją, kad Mir bus uždaro kodo?
P.S. Rekomenduoju naudot Ubuntu 12.04 LTS - palaikymas iki 2017 m.
P.S.2. Paaiškinimas. Kad su Wayland-ų dar nera nevienos distribucijos ( pagal nutylėjimą ), bet jau Ubuntu turi butinai su Waylandu but, o štai savo kurt nevalia.
Planuojamą, kad sekanti Fedora bus su Wayland, o su Mir viskas aišku - dirba vyrukai ir per prievartą nekiša.
Manau viskas dar ateityje ir kosmonauto nepulkite.

R
  • 18 Lie '13

Man viskas dzin (manau ir kitiems paprastiems PC naudotojams taippat ), bet naudoju šiuo metu Fedora 19- labai vykusi versija, siūlau žvilktelt

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 18 Lie '13

@Vladasl rašė:
Ne.
Jei veiks (Mir) ir vartotojui tiks (Unity ), distribuciją turės perspektyvą. Eilinis vartotojas nekvaršins galvos, Xorg ar ten Wayland/Weston, ar Mir veikia PC-uke.
Iš kur informaciją, kad Mir bus uždaro kodo?
P.S. Rekomenduoju naudot Ubuntu 12.04 LTS - palaikymas iki 2017 m.
P.S.2. Paaiškinimas. Kad su Wayland-ų dar nera nevienos distribucijos ( pagal nutylėjimą ), bet jau Ubuntu turi butinai su Waylandu but, o štai savo kurt nevalia.
Planuojamą, kad sekanti Fedora bus su Wayland, o su Mir viskas aišku - dirba vyrukai ir per prievartą nekiša.
Manau viskas dar ateityje ir kosmonauto nepulkite.

Eilinis vartotojas kvarsins sau galva kai negales paleisti jokio zaidimo, nes pastovus lagas jam neleis. Del uzdaro kodo, tai turbut tamsta neskaitet pilnai nei vieno cia parasyto posto, nes apie tai nieks ir nerase.

Del wayland distru tai ir vel klysti, ju yra ne viena: Maui OS, Rebecca Black OS ir tt.
Ir ubuntu ne turi butinai buti su Wayland (kaip ir tema nera skirta butent tam), bet ubuntu
turi butinai kurti savo, ir negana to viesai pasiusti velniop FOSS developerius... Turbut neesi vienas is tu kuris prisideda prie FOSS jeigu tavo tokia nuomone

Bet grazu stebeti kaip daugel dev prisideda prie Wayland projekto ir bando ji padaryti geresni nei Xorg (kas mano nuomone vargiai ar imanoma). As manau butu kur kas geriau jeigu visi prisidetu prie Xorg projekto tobulinimo, o ne kurti atskira.

Ubuntu naudojasi tuom kad yra populiarus, ir jeigu galimybes leidzia stengiasi save reklamuotis (visai kaip microsoft?). Reiktu nepamirsti ir tai, kad pakeitus Xorg reikia spresti problema ir su kitom programom, kuriu yra begales naudojanciu XCB, XLIB ir panasiai... O ka tai reiskia ? Kad teks visgi naudoti senaji Xorg ir naujaji Xmir vien tam, kad veiktu programos ? Taip, eilinis vartotojas neturetu sukti del to galvos, bet paleides Xorg stuff (kas bus butina norint kad veiktu ne tik Unity), Xmir, mir ir dar greiciausiai teks Wayland su visais funcy stufs (nes visi kiti renkasi butent ji) susidurs jau ne su vienos programos bugais, ir pats CPU naudos 4x daugiau resursu.

Ateitis nusimato, kad Ubuntu bus atskira OS, ne GNU ir ne Linux (Linux based?), gal net ir source closed, todel verta diskutuoti apie tai. Gal turesim apple antra?

O sprendimas naudoti 12.04 LTS yra tik stupid way to ignore a f** shit
patariu tokiems uzsimerkti ir palaukti, gal viskas susitvarkys savaime.

V
  • 18 Lie '13

Dėl žaidimų nesupratau, ką norėjai parašyt. Lagas ir Afrikoje - lagas. Ką ten tu pataisysi? Nesuprantu ar jis yra AK ar ne.
Jei ne kosmonautas, tai aš nežinau ar butu Steam žaidimai linuksams atsiradę. Pripažintą tapo OS komerciniu požiūriu.
Antras. Neklaidink vartotojų :

„ Del wayland distru tai ir vel klysti, ju yra ne viena: Maui OS, Rebecca Black OS ir tt.“

Pasitaisyk. Prašau.

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 18 Lie '13

OK> @Vladasl rašė:

Pasitaisyk. Prašau.

OK. Jau dabar kaip ir visos palaiko

Man atrodo tu turi statusa cia tam kad pataisytum.

E
  • 18 Lie '13

Mir ne uždaro kodo, bet Canonical imasi radikalaus catedral modelio (toks veikalas „Catedral and Bazaar“ - paskaityk). Plius Licenzija GPLv 3, kas desktopo serveriui yra tragedija (jei imsime griežtas taisykles, bet kuri DE ar biblioteka tiesiog veikianti ant MIR pagal defaultą tampa GPLv3, nesvarbu ar buvo BSD ar GPLv2).
Bėda, kad jie patys prižadėjo, kad darys totalų api rewrite'ą, todėl siūlo neprisirišti (Unity ne problema, kitoms DE reiškia darbas nuo 0 kažkada artimiausiu metu bus).
Dar nesakiau apie tragišką draiverių būklę Ubuntu Mesa (palyginus su kitomis distro), kurios Mir pačai nepagerins. Detali Kde Kwin developerio nuomonė: http://blog.martin-graesslin.com/blog/2 ... n-kubuntu/ . Atkreipk dėmesį į Ubuntu Release ciklą ir tą dalį kur aiškina apie Ubuntu grafinę dalį. Čia nematai problemos su Ubuntu?

G
  • 19 Lie '13

Klausimas Techtronic'ui.
Sakysim Ubuntu eina ideologiškai neteisinga kryptim. Sakysim naudojasi savo populiarumu, kuris irgi atsirado ne veltui, o dėl "user friendly" galimybių.

Tai tada klausimas- o ką siūlai tam vartotojui, kuris nori ir teisingos free os ideologijos be jokių ten išlygų ir visai nenori dėl to patapti programavimo specu? Ne trumpą laikotarpį gyvuosiančią distrą ar os, ir dėl to kilsiančių vėliau suderinamumo ir kt problemų, bet tiesiog patogios savo reikalams os su šiokia tokia ateities garantija?

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 19 Lie '13

@GedisC rašė:
Tai tada klausimas- o ką siūlai tam vartotojui, kuris nori ir teisingos free os ideologijos be jokių ten išlygų ir visai nenori dėl to patapti programavimo specu? Ne trumpą laikotarpį gyvuosiančią distrą ar os, ir dėl to kilsiančių vėliau suderinamumo ir kt problemų, bet tiesiog patogios savo reikalams os su šiokia tokia ateities garantija?

Man atrodo jau rekomendavom ir ne viena GNU/Linux distra

Matai, GNU/Linux nera viena is tu OS kuria galmetu rekomenduoti visiems, tiems kam nera noro susipazinti su terminalu (kas yra neisvengiama naudojant GNU/Linux) manau nera reikalo pradet naudoti sia OS.
Na o jeigu jau yra noro susipazinti su FOSS, tai Canonical nera tam tinkamas.

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 19 Lie '13

Na jus nepagalvokit taip, kad as smeiziu GNU/Linux, taip tikrai nera, as pats naudoju sia OS jau daugel metu ir nezadu keisti i nieka kita.
Bet man nepatinka ta ideja keisti Xorg, man nepatinka Canonical sprendimai ir tt, ir as puikiai suprantu kad pakeisti nieko negaliu...

G
  • 19 Lie '13

@Techtronic rašė:
Man atrodo jau rekomendavom ir ne viena GNU/Linux distra

Matai, GNU/Linux nera viena is tu OS kuria galmetu rekomenduoti visiems, tiems kam nera noro susipazinti su terminalu (kas yra neisvengiama naudojant GNU/Linux) manau nera reikalo pradet naudoti sia OS.
Na o jeigu jau yra noro susipazinti su FOSS, tai Canonical nera tam tinkamas.

Tai tas ir yra, kad reikalinga free os su visišku GUI piliečiams, kuriems reikia kompo, bet dėl susidariusiu aplinkybių (tame tarpe dėl kuriu ir patys kalti- nenori mokytis, bet kas gi tobulas ... ) moka dirbti tik kaire koja, kuriu turi visas dvi Bet vis tik nori ir ideologiškai teisingos os.

OpenSuse? gal, bet kažkaip tik dabar jie man pradeda atrodyt patrauklūs su paskutiniu KDE. Fedora? Tai kad ten išvis komercinio reikalo (nors pigesnio nei alternatyvos) bandymų poligonas, su iš to galimai seksiančiomis pasekmėmis. Zorin? įdomiai atrodo iš GUI požiūrio, bet jei jau kalbame apie ideologijas, tai kas ateina iš rusiškų os developerių, tai... Net nežinau ką galvoti, turint galvoje nuolatinius pranešimus kaip rusiškas saugumas ant pavadžio laiko net MS ir google vietinėje rinkoje, tai ką jau ten zorin.

Taigi kas tas GUI idealas ir problem free? Kuo pasitikėti, jei jau kalbam apie ideologijas ir nėra noro pačam viską čekinti? Va ir gaunasi, akis tenka kažkur merkti ir ranka moti. Tipo "nu ir ką, aš padorus pilietis, ką jie ten sužinos".

T
Techtronic
Mindaugas N.
  • 19 Lie '13

KA canonical doro padare del GNU/Linux ?

Kur Caninical buvo kai visi turejom problemu su java plugin? Kur jie buvo kai Adobe nutrauke AIR support arba net adobe flash? Kur jie pasislepe kai "secure boot" tapo rimta problema ?
Ju tikslas yra uzsidirbti pinigu is tokiu "GUI pilieciu", ir manau niekam tai nera paslaptis.

G
  • 19 Lie '13

@Techtronic rašė:
KA canonical doro padare del GNU/Linux ?

Kur Caninical buvo kai visi turejom problemu su java plugin? Kur jie buvo kai Adobe nutrauke AIR support arba net adobe flash? Kur jie pasislepe kai "secure boot" tapo rimta problema ?
Ju tikslas yra uzsidirbti pinigu is tokiu "GUI pilieciu", ir manau niekam tai nera paslaptis.

Užėmė didelę dalį rinkos. Vadinasi patenkino kažkokį poreikį. Tiesą sakant aš nieko neišmanau apie Linux kūrėjų vidinius poreikius ir ginčus, kur jau ten licencijų subtilybes ar instrumentinius reikalus. Tik įtariu ir ten atsiranda norinčių kažką užsidirbti, ne vien būti ideologiškai teisiu. Kaip pats norintis valgyti juos suprantu, tik neišmanau kelių kuriais jie tai daro ar nori daryti. ir todėl negaliu nei smerkti, nei teisinti.

Mane kaip vartotoją domina nemokama os kuri yra santykinai saugi (nes nesu naivus reikalauti absoliuto), ir lengvai dirbamu GUI. Viso reikalo finansavimą matau per ant tos platformos statomų specifinių sistemų verslui užsakymus. Ir būtent todėl mano supratimu yra reikalingas geras/stabilus pagrindas su efektyviu GUI kaip vartotoją patraukiantis ir pripratinantis pirminis objektas. Pageidautina vieningai sutartas visų linux developerių. Ar toks kur nors yra? (klausimas ne retorinis o tikras- na nerandu aš pilnai patenkinamo dalyko.)

Dėl GUI aš pats perėjau į Xubuntu interfeisą kurį persilipdžiau kažkiek panašų į Gnome, kažkiek į Unity (ant laptopo su 16:9 įstrižaine yra naudingas iššokantis kairys stabilus programų ikonų langas, bet viršutinė panelė man puiki ir xubuntu su dasidėtais servisais, nepalyginsi su Unity. O apatinė panelė tik aukštį naudoja). O dėl pagrindo nesiryžtu to padaryti, nes pripratau prie Ubuntu software center, palaikymo ir šiek tiek prasilaužiau su terminalo komandomis. Bet tai mano asmeniniai poreikiai ir supratimas. Ir prie progos vis pasidomiu, kas GUI srityje tarp linux yra ant bangos.

V
  • 19 Lie '13

@Techtronic rašė:
OK> @Vladasl rašė:

Pasitaisyk. Prašau.

OK. Jau dabar kaip ir visos palaiko

Užskaitau. Fixed
Tavo pateikti pavyzdžiai tai yra eksperimentiniai projektai demonstruojantis Wayland-a , tai ne distribucijos. Nerekomenduoju kasdieniniam vartojimui, kenkia sveikatai.